Region

Vlasnik izbacio Rome iz restorana na Žabljaku

"Ne primamo takve kao vi, vi ste cigani. Marš iz lokala", citirao je svjedok vlasnika restorana u policiji.

Policija istražuje da li su vlasnik i osoblje jednog restorana na Žabljaku u Crnoj Gori izbacili nekoliko gostiju, vrijeđajući ih jer su pripadnici populacije Roma i Egipćana.

Prema prijavi, vlasnik restorana V.P. i članovi osoblja izbacili su nekoliko romskih volontera i vršnjačkih edukatora iz NVO Sistem, poručujući da za njih nema mjesta u njihovom objektu.  Policiji je događaj prijavljen 1. septembra.

“Policija na Žabljaku prikupila je obavještenja od više osoba. Sa događajem su upoznati tužioci Osnovnog i Višeg tužilaštva, koji su se izjasnili da se ne stiču elementi krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti. Pripadnici Stanice policije Žabljak će cijeniti postojanje eventualne prekršajne odgovornosti”, saopćili su iz policije.

Kako mediji pišu, volonteri i vršnjački edukatori traže zaštitu crnogorskih institucija.

Policiji je dao izjavu T.Ć. koji se zatekao na ulazu u restoran u trenutku kada je vlasnik verbalno napao goste. On je ispričao da je lokal bio prazan, ali da je vlasnik rekao da je “sve zauzeto”.

“Ne primamo takve kao vi, vi ste cigani. Marš iz lokala”, citirao je on vlasnika restorana u policiji.

Kazao je i da je vlasnik, kada je čuo da par mladih gostiju razgovaraju na romskom jeziku, rekao i “ne razumijem prljave jezike”.

U trenutku verbalnog napada, kako je ispričao, bilo je dosta djece. Radnici, volonteri i vršnjački edukatori NVO Sistem istjerani su, potvrđeno je iz te NVO. Kako su naveli, razlog je što su među njima bili pripadnici romske i egipćanske populacije. Također su rekli da su sve prijavili policiji u tom gradu.

Inače, po istraživanju NVO ranijih godina, diskriminacija romske i egipćanske populacije jedan je od ozbiljnijih problema u Crnoj Gori, zbog čega je, kažu preporuke, neophodno umrežavanje svih institucija koje doprinose poboljšanju njihovog ukupnog socio-ekonomskog položaja, kao i povećanje senzibilnosti većinske populacije. 

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button