Region

Kosovo: Rom prebijen nakon privođenja, najavljeni protesti

Oglasio se i Policijski inspektorat Kosova (PIK), potvrdivši da su primili pritužbu o ovom slučaju, te da su pokrenuli istragu.

Organizacija „Opre Roma Kosovo“ saopćila je da je nakon privođenja prebijen pripadnik romske zajednice od strane službenika Kosovske policije u Gračanici. Tvrde da se ovaj incident dogodio prošle subote, te za utorak najavljuju protest.

Oglasio se i Policijski inspektorat Kosova (PIK), potvrdivši da su primili pritužbu o ovom slučaju, te da su pokrenuli istragu.

O maltretiranju Roma iz Gračanice od strane policijskih službenika izvijestio je u video poruci na Facebooku Sebastijan Šerifović iz pokreta „Opre Roma Kosovo“.

„B. je ušao zdrav, a izašao sa ozbiljnim tjelesnim povredama. Nakon pregleda kod doktora utvrđeno je da B. ima ozbiljne tjelesne povrede“, poručio je Šerifović.

Ujedno je pokazao fotografije ove osobe, sa vidnim povredama na licu. Pokret je najavio protest koji će se održati u utorak od 11 sati upravo ispred policijske stanice u Gračanici.

„Upućujem poruku svima, ne samo Romima. Ako postoje zakoni onda je dužnost policije da ih nauči i poštuje, a ne da se nasilno iživljavaju nad Romima. Ono što se dogodilo B., može se dogoditi vašoj djeci sutra“, naveo je.

Također je istakao da će tražiti odgovornost za policijske službenike koji su prekršili zakon i nasilno postupali, da sud odredi njihovu kaznu.

„Pridružite nam se kako bismo pokazali da nismo sami“, poručio je Šerifović.

Iz ove organizacije dodaju da je privedeni muškarac prijavio slučaj Policijskom inspektoratu Kosova.

Policijski inspektorat je potvrdio da je primio pritužbu u kojoj se navodi da je četiri do pet policajaca brutalno pretuklo građanina romske zajednice. Iz ove institucije su poručili da je slučaj u fazi preliminarne istrage.

„PIK potvrđuje da je primio pritužbu građanina i ista je u fazi predistražnog postupka. Ostale radnje biće preduzete u zavisnosti od nalaza istrage i u skladu sa zakonskim ovlašćenjima PIK-a“, naveli su u odgovoru za prištinsku Kohu.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button