Ljudi

Udruženje “Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu – Jovan Divjak”, naslijeđe nesebične pomoći i nade

Čika Jovina prisutnost bila je neizostavni dio Udruženja, ne samo kao osnivača već i kao duhovnog vođe koji je unio toplinu, razumijevanje i osjećaj pripadnosti

A.A.

Podijeljena sudbina i zajednička volja da se izgradi budućnost ispunjena nadom, osnažila je Jovana Divjaka, od milja među stipendistima, Čika Jovu, da se izdigne kao svijetla figura u mračnom okruženju ratom pogođene Bosne i Hercegovine.

Sjećanje na bezimena dječja lica, koja su izranjala iz pepela tih teških godina, bila su goruća inspiracija za njegovu odlučnost da se nešto mora promijeniti. Kao general Armije Republike Bosne i Hercegovine, te nekadašnji komandant teritorijalne odbrane RBiH, Čika Jovo nije samo nosio uniformu, već i srce ispunjeno saosjećanjem i empatijom.

Godine 1994., usred opsade Sarajeva, rodila se ideja koja će osvijetliti put ka boljoj budućnosti za djecu i mlade koji su ostali bez roditelja. U Kamenom teatru, među 55 građana iz svih sfera društva, rođena je Fondacija “Obrazovanje gradi BiH“. U početku je to bila moralna podrška, produžena ruka nade i šansa za one koji su bili suočeni sa surovom stvarnošću ratnih posljedica. No, misija se brzo proširila, obuhvatajući djecu sa invaliditetom, talentovane pojedince, djecu i mlade romske nacionalne manjine  i djecu i mlade u socijalnoj potrebi.

Iz Udruženja kažu kako  su ponosni na podrške koju pružaju  romskoj nacionalnoj manjini, dok istovremeno promoviše inkluzivnost i jednakost.

Ovo udruženje  je 18 godina sprovodilo  projekat „Obrazovanjem u budućnost“, koji je podrazumijevao finansijsku podršku mladim Romima i Romkinjama koji žele da se školuju. 

-Davne 2005 godine, kada smo počeli sa ovim projektom samo 69 njih se prijavilo na konkurs. Zaključno sa 2022./2023. Školskom godinom mi smo zaprimili više od 160 aplikacija za stipendiju i to je sami pokazatelj da mladi Romi i Romkinje žele da se školuju – govori Mersiha Turudija, projekt menadžerica Udruženja.

@glasroma

Udruženje “Obrazovanje gradi BiH – Jovan Divjak” dom, porodica, podrška i vjetar u leđa za mnoge stipendiste. #jovandivjak #ogbh #obrazovanjegradibih #sarajevo #bosna_i_hercegovina #newipe #glasroma

♬ Pieces (Solo Piano Version) – Danilo Stankovic
Mersiha Turudija

Mersiha kaže da ovim projektom razbijaju predrasude i stereotipe u društvu.

Ja ne mogu da ih razdvojim na mlade Romkinje i Rome i ostale, za mene su oni svi mladi ljudi koji žele da uče koji su zaista jako uspješni. Znam mnoge od njih koji su završili svoje fakultete i otišli i van BiH i postali jako uspješni. Ponosna sam što smo mi kao udruženje mogli biti mali dio njihovog puta ka uspjehu – govori ponosno Mersiha.

Stipendisti kažu, Udruženje “Obrazovanje gradi BiH” je dom, porodica i neumorni izvor podrške i inspiracija. A Čika Jovina uloga nije se svodila samo na osnivača i vođu, već na oca, djeda i prijatelja svakog pojedinca koji je prešao prag ovog udruženja.

Mersiha Turudija je danas projekt menadžerica Udruženja,  ali je i bivša stipendistica ovog Udruženja. Opisuje Čika Jovu kao nezamjenjivu figuru u životima svih koji su došli u dodir s ovim organizacijom.

Čika Jovo je nama bio zamjena za oca, djeda, njegova vrata su nama uvijek bila otvorena. Svi smo morali prvo svratiti kod njega da se pozdravimo pa tek onda nastaviti dalje – prisjeća se Mersiha.

Za mnoge stipendiste Udruženja, misao “Uvijek otvorenih vrata” postala je sinonim za Čika Jovu.

-Ta vrata su bila otvorena za svakoga ko je tražio dobro, podršku ili želio da pruži pomoć drugima. Tako da smo se uvijek tim vodili kada smo imali naše stipendiste u prostorijama, kada smo radili s njima. On je taj koji je stvarao osjećaj porodice ovdje i da su svi dobro došli – dodaje Mersiha

Čika Jovina prisutnost bila je neizostavni dio Udruženja, ne samo kao osnivača već i kao duhovnog vođe koji je unio toplinu, razumijevanje i osjećaj pripadnosti.

Uvijek savjetujemo novim stipendistima, a oni stari više i znaju za to, da su naša vrata uvijek otvorena za sve što im treba.Uvijek smo bili tu za njih za sve što im treba, što mi možemo učiniti – ističe Mersiha

U svrhu dubokog poštovanja i odavanja počasti, nakon smrti osnivača i dugogodišnjeg izvršnog direktora, Jovana Divjaka, Udruženje je na prijedlog izvršnog osoblja jednoglasno donijelo odluku da se naziv promijeni u “Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu – Jovan Divjak”. Ovim činom htjeli su dodatno odati počast čovjeku koji je bio ključni oslonac u prvh 27 godina postojanja Udruženja.

Ovaj korak je učinjen s dubokim razlogom. Njegov duh, posvećenost i nesebična predanost ostavili su neizbrisiv trag u radu Udruženja.

Nastavljamo raditi na dobrim temeljima koje je on postavio, nastavili smo pružati materijalnu i moralnu podršku korisnicima, koji su nam i dalje najbitniji, govori Sanjin Hamidičević, zamjenik izvršnog direktora i projekt menadžer Udruženja.

Udruženje je postalo od posebnog značaja za Grad Sarajevo i udruženje od javnog interesa za Općinu Novo Sarajevo.

Jovo Divjak – Čika Jovo

Ove godine Udruženje je bilo partner Gradu Sarajevu u obilježavanju godišnjice opsade Sarajeva, kao i obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici – ističe Hamidičević.

Obrazovanje je most ka boljoj budućnosti, a pomaganje drugima je srž ljudske suštine. Udruženje “Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu – Jovan Divjak” je primjer da ove dvije ključne komponente stvaraju pozitivne promjen i inspirišu nas da budemo bolji građani i aktivni članovi zajednice.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button