EU Roma

Zajednička izjava evropskih liderki povodom Dana sjećanja na romske žrtve holokausta

Dužnost je Evrope zaštititi svoje manjine od rasizma i diskriminacije, stoji u saopćenju.

Uoči dana sjećanja na romske žrtve holokausta 2. avgusta predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost Věra Jourová i povjerenica za ravnopravnost Helena Dalli potvrdile su u zajedničkoj izjavi predanost i angažman u izgradnji unije ravnopravnosti, te odale počast stotinama hiljada romskih žrtava, povodom Evropskog dana sjećanja na romske žrtve holokausta.

“Podsjećamo da sloboda koju danas uživamo podrazumijeva i odgovornost i djelovanje. Dužnost je Evrope zaštititi svoje manjine od rasizma i diskriminacije”, stoji u saopćenju.

Istaknuto je da, budući da je preživjelih i svjedoka tih zlodjela sve manje, sada smo više nego ikad dužni čuvati sjećanje i prenijeti njihova svjedočanstva.

“Stoga je educiranje o holokaustu i dalje temelj za izgradnju otpornosti i promicanje trajne borbe protiv antiromizma, antisemitizma, pristranosti i mržnje. S obzirom na strašnu historiju holokausta, dužni smo osmisliti i provesti sveobuhvatan sistem zaštite od diskriminacije koji svima u Evropskoj uniji omogućuje poštovanje ljudskog dostojanstva i temeljnih prava. Komisija ponovno poziva sve države članice da se obavežu na naš strateški okvir EU-a za jednakost, uključivanje i sudjelovanje Roma. Zajedno moramo suzbiti i iskorijeniti antiromizam u svim njegovim oblicima”, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Podsjećamo, Evropski parlament 2015. proglasio je 2. avgust Evropskim danom sjećanja na romske žrtve holokausta. To je počast sjećanju na 500 000 evropskih Roma koji su bili žrtve nacističke okupacije i koji su u to vrijeme činili najmanje četvrtinu cjelokupnog romskog stanovništva. Evropska komisija i države članice EU-a obvezale su se na borbu protiv antiromizma kao dio strateškog okvira EU-a za Rome, donesenog 2020. i Preporuke Vijeća o Romima. Okvirom se utvrđuje sveobuhvatan pristup koji se temelji na tri stupa: ravnopravnosti sa svim drugim članovima društva, društvenom i gospodarskom uključivanju te sudjelovanju u političkom, društvenom, gospodarskom i kulturnom životu. 

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button