EU Roma

Komitet UN-a: Policija u Rumuniji zlostavljala Rome

Iz Komiteta su kazali da je bilo vjerodostojnih izvještaja da su i policija i žandarmerija samovoljno zlostavljali osobe lišene slobode, tačnije Rome i druge manjine, prekomjernom silom, uključujući fizičko zlostavljanje.

Komitet UN-a protiv torture zaključio je razmatranje trećeg periodičnog izvještaja za Rumuniju, pri čemu su stručnjaci Komiteta pohvalili interakciju države s mehanizmima za ljudska prava Ujedinjenih nacija i Vijeća Evrope te postavili pitanje o ozbiljnoj pretrpanosti zatvora i izvještajima o fizičkom zlostavljanju pritvorenih Roma i drugih manjina.

Abderrazak Rouwane, stručnjak Komiteta i izvjestitelj za izvještaj o Rumuniji, pohvalio je stalnu interakciju Rumunije s raznim mehanizmima za ljudska prava Ujedinjenih nacija i Vijeća Evrope.

Rekao je da zatvorski sistem još uvijek pati od ozbiljne pretrpanosti, pri čemu se osobama često nude po samo dva kvadrata prostora, uslovi su loši, ćelije nemaju opremu, madraci su puni stjenica i drugih kukaca, a ventilacija ne postoji.

Zatvorenici su držani u zatvorenom prostoru i nije im bio osiguran odgovarajući pristup objektima za vježbu: trebalo bi još mnogo učiniti kako bi se poboljšali uslovi, zaključio je.

Sebastien Touze, također stručnjak Komiteta, kazao je da je bilo vjerodostojnih izvještaja da su i policija i žandarmerija samovoljno zlostavljali osobe lišene slobode, tačnije Rome i druge manjine, prekomjernom silom, uključujući fizičko zlostavljanje.

Dan Halchin, šef rumunske uprave za zatvore i vođa delegacije, rekao je da Rumunija ima 33 zatvora za muškarce i jedan za žene. Trenutno postoji 12.700 policajaca koji rade u zatvoru i 23.500 zatvorenika. Glavni prioritet bilo je proširenje smještajnih kapaciteta, za što je bilo potrebno dodatnih 2.800 kreveta.

Što se tiče infrastrukture, rumunska vlada modernizirala je 31 centar, što bi rezultiralo s više od 1400 kreveta. Poduzimala je korake za poboljšanje kadrovskih i materijalnih uslova. U 2018. godini pretrpanost je bila 137 posto, a sada je 130 posto. Uprava i Vlada obavezale su se da do decembra 2024. svakom zatvoreniku budu osigurana četiri kvadrata, sukladno preporukama Vijeća Evrope.

Što se tiče Roma, Halchin je rekao da postoji novi prijedlog zakona od 2020. godine koji posebno inkriminira bilo kakvu diskriminaciju prema ovoj velikoj etničkoj manjini. Zaštitne mjere koje donosi ovaj zakon tek trebaju dati rezultate.

Što se tiče integracije romske zajednice u javne ustanove, Policijska akademija je svake godine imala pet do 10 mjesta za pripadnike zajednice, a ta su mjesta svake godine bila u potpunosti popunjena. U svakom stepenu stručnog usavršavanja bilo je mjesta usmjerenih na problem stigmatizacije Roma.

Delegacija je kazala kako bi istraga u slučajevima kaznenih djela počinjenih nad Romima mogla potrajati duže nego što je bilo optimalno, no svi slučajevi koji su dostavljeni policijskim strukturama tretirani su s potrebnom pažnjom. To što je samo mali dio njih izveden pred sud moglo je imati različite razloge, uključujući nedostatak odgovarajućeg osoblja ili nedostatak dokaza koji bi omogućili klasificiranje postupanja kao ponižavajućeg ili nečovječnog.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button