Novosti

Ministar Hurtić na sastanku sa Udruženjem Euro Rom: Grantovi će popraviti cjelokupan položaj romske populacije

Hurtić je naglasio važnost implementacije sredstava Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH za 2023. godinu.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić danas je primio delegaciju Udruženja Roma „Euro Rom“ iz Tuzle, predvođenu dugogodišnjim aktivistom Nedžadom Jusićem.

Povod za sastanak je bila prestižna nagrada Evropske unije za integraciju Roma na zapadnom Balkanu i u Turskoj za 2023. godinu, koju je Jusić nedavno dobio u Briselu, ali i pitanja o položaju romske populacije u našoj zemlji.

Jusić i drugi članovi delegacije su upoznali Hurtića sa aktivnostima i radom ovog udruženja, koje je osnovano 2004. godine, navodeći da su do sada implementirali oko 10 miliona KM kroz različite projekte. U fokusu rada ovog udruženja je obrazovanje Roma, promocija kulturnog identiteta, stambeno zbrinjavanje, ali i druge važne oblasti.

Hurtić je kazao da je Vijeće ministara na jučerašnjoj sjednici donijelo Odluku o načinu korištenja grantova Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine za 2023. godinu, a da su značajna sredstva predviđena za stambeno zbrinjavanje Roma, njihovo zapošljavanje, zdravstvenu zaštitu i obrazovanje. Naglasio je važnost implementacije ovih sredstava, što će doprinijeti popravljanju sveukupnog položaja romske populacije u našoj zemlji.

Delegacija Udruženja Roma „Euro Rom“ je upoznala Hurtića o predstojećem obilježavanju Dana sjećanja na romske žrtve holokausta, ali i sa inicijativom i idejom da se u Tuzli izgradi romski kulturni centar, saopćeno je iz kabineta ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH. 

Podsjetimo, Vijeće ministara BiH je donijelo Odluku o načinu korištenja grantova Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine za 2023. godinu uz korekcije na sjednici.

Riječ je o sredstvima u ukupnom iznosu оd 1.756.000,00 KM koja su osigurana na poziciji tekućih transfera, grantova i drugih tekućih izdataka u budžetu Ministarstva zа ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine

Na ovaj način sredstva granta s pozicije „tekući transferi drugim razinama vlasti” dodjeljuju se za stambeno zbrinjavanje Roma (840.000 KМ), zа njihovo zapošljavanje (200.000 KМ), zdravstvenu zaštitu (300.000 KM) i zа obrazovanje Roma (40.000 KМ). Sredstva za poboljšanje uvjeta života Roma u BiH namijenjena su poglavito lokalnim zajednicama i raspoređuju se u okvirnim odnosima za Federaciju Bosne i Hercegovine 62,66 %, Republiku Srpsku 31,34 % i za Brčko distrikt BiH 6 %, a s ciljem realizacije ciljeva utvrđenih Odlukom о usvajanju Akcijskog plana Bosne i Hercegovine zа društvenu inkluziju Roma zа razdoblje 2021.-2025.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button