EU Roma

ECRI: I 2022. godine Romi bili izloženi diskriminaciji

U Evropi su i dalje vrlo rašireni anticiganizam i govor mržnje protiv Roma. Oni se i dalje u medijima prikazuju u negativnom svjetlu, a problem su i segregacija romske djece u školama i uslovi u kojima Romi žive.

U sjenci humanitarnih posljedica ruskog napada na Ukrajinu, u evropskim zemljama su i 2022. godine Romi i pripadnici LGBTI zajednice bili izloženi diskriminaciji, a organizacijama civilnog društva je sužavan prostor za djelovanje, saopćila je danas Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije (ECRI).

To tijelo Vijeća Evrope je u godišnjem izvještaju o svojim aktivnostima 2022. godine, koji je danas objavljen, navelo da je agresiji Rusije na Ukrajinu prethodila, a i dalje je prate, ultra-nacionalistički diskurs i propaganda.

ECRI posebno navodi “apsurdno” žigosanje svih Ukrajinaca koji sebe ne smatraju “proruskim” kao neonacista, što je “uvreda za milione žrtava nacizma”.

Izbjeglički talas iz Ukrajine kakav nije zabilježen od Drugog svjetskog rata donio je poseban izazov za evropske zemlje i društva, i iako je uglavnom za pohvalu način kako su evropske zemlje primile izbjeglice, “uslovi zaštite…razlikovali su se u zavisnosti od državljanstva izbjeglica”.

Uz to, nejednak tretman doživjeli su i pripadnici različitih etničkih zajednica, kao naprimjer Romi iz Ukrajine, naveo je ECRI.

Navodeći da je i na stotine hiljada Rusa napustilo svoju zemlju i naselilo se u članicama Vijeća Evrope za koje im nije bila potrebna viza, ECRI pozdravlja činjenicu da su te zemlje domaćini brzo reagovale kako bi raspršile eventualno početno neprijateljstvo i govor mržnje prema tim ljudima.

Komisija naglašava da je u toj oblasti i dalje potreban poseban oprez.

Druga tematska oblast kojom je ECRI bio zaokupljen 2022. godine bio je položaj LGBTI zajednice, koji je u Evropi veoma neujednačen. LGBTI osobe i njihove pristalice suočavali su se sa zabranama izražavanja i okupljanja.

Pojedine zemlje najavile su planove da brak definišu kao zajednicu koja je iskučivo moguća između muškarca i žene i unošenja u ustav zabrane usvajanje djece za istospolne parove, podsjeća ECRI.

Dodaje se i da je nekim članicama Vijeća Evrope egzistencija LGBTI osoba tabu tema, a da se u drugim homofobne izjave političara signal da još puno toga treba učiniti na suzbijanju diskriminacije.

U Evropi su i dalje vrlo rašireni anticiganizam i govor mržnje protiv Roma. Oni se i dalje u medijima prikazuju u negativnom svjetlu, a problem su i segregacija romske djece u školama i uslovi u kojima Romi žive.

ECRI naglašava da u mnogim evropskim zemljama iseljavanje Roma iz ilegalnih naselja ostaje popularna mjera među stanovništvom, što lokalne vlasti ohrabruje da pribjegavaju takvim evikcijama, a da ne nude nikakvu zaštitu iseljenim ljudima.

Izvjestan napredak, kako se navodi, zabilježen je kod kompenzacije Romima za nepravde koje su im učinjene u prošlosti, kao što su bile prisilna sterilizacija, ili policijsko nasilje. Rasizam policije prema Romima i dalje postoji kao problem, navodi ECRI, i poziva sve očevice takvih zloupotreba da o njima svjedoče.

U izvještaju, ECRI izražava žaljenje zbog sužavanja prostora za djelovanje aktera civilnog društva u nekim zemljama. Kao primjer se navodi da su u nekim zemljama Evrope postupci registracije nevladinih organizacija postali komplikovaniji, da su uvedeni dodatni porezi.

Ukazuje se i na neopravdane administrativne kazne i na pravila koja se odnose na finansiranje iz inostranstva, kao i da su prijavljivani slučajevi da su političari i vladini zvaničnici stigmatizirali i zastrašivali civilni sektor.

ECRI naglašava da akteri civilnog društva bukvalno nemaju načina da se zaštite ukoliko “svi relevantni elementi zaštite, kao što su vjersko opredjeljenje, seksualna orijentacija ili rodni identitet, ne budu uključeni u zakone o govoru mržnje, odnosno zločinu iz mržnje”.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button