Novosti

Na Zavodu za zapošljavanje Brčko 327 Roma, uskoro projekat povezivanja sa poslodavcima

Iz Zavoda su potvrdili da je od početka ove godine zaposlena samo jedna osoba romske nacionalnosti.

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH trenutno se nalazi 327 pripadnika romske nacionalnosti, od kojih ukupno 13 ima završenu srednju stručnu spremu, dok se ostali vode kao nekvalifikovana radna snaga.

Iz Zavoda su potvrdili da je od početka ove godine zaposlena samo jedna osoba romske nacionalnosti.

Također, niko od pripadnika romske populacije dosad nije pokušao samostalno pokrenuti određenu djelatnost u sklopu Programa samozapošljavanja koji finansira Vlada Brčko distrikta.

Ognjenka Spasojević, šefica Službe za poslodavce u ovom zavodu kazala je da se kroz razne programe pokušava raditi na usavršavanju pripadnika nacionalnih manjina kako bi odgovorili potrebama na tržištu rada, ali ipak još uvijek je mali broj zaposlenih Roma u Brčko distriktu.

„Potrebna su veća ulaganja, dodatni programi i različita osposobljavanja kako bi se smanjila stopa nezaposlenosti Roma kao najbrojnije nacionalne manjine u Distriktu. Trenutno na evidenciji nezaposlenih osoba imamo  pet Roma sa završenom srednjom školom, četvrti stepen, i osam Roma sa završenom srednjom školom trećeg stepena. Tokom 2019. godine, kroz razne programe, zaposleno je 14 osoba koje se izjašnjavaju kao Romi, dok su u 2021. godini zaposlena ukupno četiri pripadnika romske nacionalnosti“, kazala je Spasojević.

Iz Zavoda za zapošljavanje istakli su da su potrebni veći napori, dodatni programi i razna osposobljavanja kako bi se smanjila stopa nezaposlenosti Roma. Zbog toga će, kako su saopćili, prvi u BiH u narednim mjesecima pokrenuti pilot projekat čiji je cilj povezati pripadnike nacionalnih manjina i poslodavaca.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button