Region

„Genocid ostavljen zaboravu“: Prvi put na Kosovu izložba “Holokaust Sinta i Roma“

Ova jedinstvena izložba koja je organizovana po prvi put na Kosovu, prema riječima organizatora, ima za cilj da podigne svijest o genocidu u kome su pogubljene i masakrirane stotine hiljada Roma i Sinta.

Organizacija “Glas Roma, Aškalija i Egipćana“, u saradnji sa kosovskim Ministarstvom kulture, omladine i sporta, otvorila je izložbu “Holokaust Sinta i Roma“ u Nacionalnom muzeju Kosova.

Ova jedinstvena izložba koja je organizovana po prvi put na Kosovu, prema riječima organizatora, ima za cilj da podigne svijest o genocidu u kome su pogubljene i masakrirane stotine hiljada Roma i Sinta.

Predstavljena je kroz izložene predmete, fotografije i elemente koji odražavaju holokaust, koji su pripadnici Sinta i Roma doživjeli tokom Drugog svjetskog rata od njemačkog nacističkog režima.

Otvaranju izložbe prisustvovali su premijer Kosova Albi Kurti, ambasador Evropske unije na Kosovu Tomas Szunyog i drugi predstavnici međunarodnih i domaćih institucija.

Kurti je u govoru kazao da je genocid nad Romima i Sintima toliko ostavljan zaboravu da ga historičari pominju kao “zaboravljene žrtve holokausta”.

“Ova izložba koja se danas otvara u Prištini ima značaj i van granica Kosova, dio je novih napora u svijetu da se detaljno dokumentuje genocid nad Romima i Sintima koji nikada ne treba da se zaboravi“, naglasio je Kurti.

Istakao je da su nacisti i njihovi saradnici eliminisali više od polovine romske i sintijske populacije u Evropi i da se svi historičari slažu da su posljedice holokausta po njihovo stanovništvo bile razorne.

Zamjenik ministra kulture, omladine i sporta Sylejman Elshani, koji je član Progresivnog romskog pokreta Kosova, rekao je da je samo 2. avgusta 1944. godine u gasnoj komori ubijeno 4.300 Sinta i Roma.

“Ovaj dan je simbol nacističkog holokausta nad više od 500 hiljada Sinta i Roma u okupiranoj Evropi. Od 1940. do 1945. godine u Auscwitzu je umrlo najmanje 1,1 milion ljudi“, naglasio je Elshani.

Izložba će u Prištini trajati do 30. maja, a potom će biti otvorena i u Prizrenu.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button