Novosti

BRČKO: Četvoročlana porodica dobila krov nad glavom

Korisnici za koje je namjenjen ovaj objekat su odabrani 2019. godine i ovo je drugi od pet objekata koji ispunjava sve tehničke uslove potrebne za useljenje

U okviru programa Stambenog zbrinjavanja Roma koje provodi Odjeljenje za izbjegla i raseljena lica Vlade Brčko distrikta BiH, završen je još jedan stambeni objekat za četveročlanu porodicu iz Brčkog.
 
Amir Softić, šef Pododjeljenja za rješavanje stambenih potreba raseljenih lica i obnovu stambenih jedinica, kaže da su sredstva za realizaciju izgradnje izdvojena iz kapitalnog budžeta Brčko distrikta.

„Radovi na ovom objektu su koštali 75.000 KM i sretni smo što konačno možemo predati ovu stambenu jedinicu krajnjem korisniku kojem je prijeko potrebna s obzirom da se radi o četveročlanoj porodici koja još uvijek nije riješila stambeno pitanje te ćemo ovom primopredajom riješiti problem jedne romske porodice u ovom dijelu Distrikta dodao“, je Softić

Budući korisnik ove stambene jedinice, Admir Delić, kaže da je ovo veliki preokret u njegovom životu.

„Ja sam prezadovoljan ovom kućom. Konačno sam dočekao da dobijem svoj dom i da moja porodica ima svoj dom. Nemam stalno zaposlenje i barem sam uz pomoć Vlade Brčko riješio ovaj problem i moje dvije kćerke nakon svih ovih godina sada imaju svoju kuću“, kazao je Delić.

Korisnici za koje je namjenjen ovaj objekat su odabrani 2019. godine i ovo je drugi od pet objekata koji ispunjava sve tehničke uslove potrebne za useljenje.

Za izgradnju preostala tri objekta je obezbjeđena sva tehnička dokumentacija ali je potrebno obezbjediti financijska sredstva potrebna za izgradnju.

Pored redovnih programa za stambeno zbrinjavanje  iz Odjeljena za izbjegla i raseljena lica BD ističu da ove godine se očekuje početak radova na velikom projektu CEB II koji podrazumjeva zatvaranje kolektivnog centra Prutače i izgradnju 60 stanova u dvije stambene zgrade.

Plan je bio da se ovim novcem zatvori svih šest brčanskih kolektivnih centara, ali zbog nedostatka sredstava, odlukom Vlade Brčko distrikta pristupiće se zatvaranju alternativnog naselja Prutače.

Trenutno se čeka odobrenje od Razvojne banke vezano za tendersku dokumentaciju nakon čega slijedi raspisivanje tendera za  izvođenje radova.

Za ovaj projekat je iz bužeta Brčko distrikta izdvojeno 1.8 miliona KM, dok su preostala potrebna sredstva za realizaciju projekta kreditna sredstva Razvojne banke Vijeća Evrope u iznosu od 1.4 miliona eura.

Plan je bio da se ovim novcem zatvori svih šest brčanskih kolektivnih centara, ali zbog nedostatka sredstava, odlukom Vlade Brčko distrikta pristupiće se zatvaranju alternativnog naselja Prutače.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button