Region

U Srbiji prošle godine najviše pritužbi zbog diskriminacije Roma

Među pritužbama po osnovu nacionalne pripadnosti najveći broj podnijet je zbog diskriminacije romske nacionalne manjine (87,7 posto), što ukazuje na preovladavajuće stavove, socijalnu distancu, stereotipe i predrasude sa kojima se Romi i Romkinje suočavaju. 

Povjerenici za zaštitu ravnopravnosti u Srbiji tokom 2022. godine obratilo se 3.300 građana, a najveći broj pritužbi odnosio se na diskriminaciju po osnovu nacionalne pripadnosti, starosne dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, pola, bračnog i porodičnog statusa, navodi se u trinaestom Redovnom godišnjem izvještaju u oblasti zaštite ravnopravnosti za 2022. godinu, koji je Povjerenica predala Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Kako je saopćila Kancelarija Povjerenice za zaštitu ravnopravnosti, među pritužbama po osnovu nacionalne pripadnosti najveći broj podnijet je zbog diskriminacije romske nacionalne manjine (87,7 posto), što ukazuje na preovladavajuće stavove, socijalnu distancu, stereotipe i predrasude sa kojima se Romi i Romkinje suočavaju. 

Kada je riječ o oblastima, najviše pritužbi podnijeto je zbog diskriminacije u postupcima pred organima javne vlasti, kao i postupku zapošljavanja ili na poslu. 

U odnosu na prethodne godine, povećan je i broj pritužbi zbog diskriminatornog govora u javnom prostoru (sportskim i drugim događajima ili od strane javnih ličnosti), na društvenim mrežama i u medijima.

Povjerenici se tokom godine obratilo 3.300 građana koji su očekivali pomoć i podršku u ostvarivanju različiti prava i usluga, a postupak je vođen u 1.879 predmeta.   

Upućeno je ukupno 412 preporuka mjera za ostvarivanje ravnopravnosti i zaštitu od diskriminacije, a po donijetim preporukama postupljeno je u 88,4% slučajeva, što nastavlja trend postupanja po preporukama iz prethodnih godina, prenio je Tanjug. 

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button