Region

Srbija: Romska partija podnijela krivičnu prijavu protiv Šapića

Krivičnu prijavu podnijela je zbog osnovane sumnje da je u svom govoru na način kako ga je koncipirao, počinio niz krivičnih djela tako što je najgrublje vrijeđao pripadnike romskog naroda.

Romska partija danas je nadležnim državnim organima u Srbiji podnijela krivičnu prijavu povodom nedavne diskriminatorne izjave Aleksandra Šapića, gradonačelnika Beograda, dok su Pokret “Opre Roma Srbija” i Centar za lokalnu samoupravu najoštrije osudili tu izjavu.

Romska partija navodi da je krivičnu prijavu podnijela protiv Šapića “zbog osnovane sumnje da je u svom govoru na način kako ga je koncipirao, počinio niz krivičnih djela tako što je najgrublje vrijeđao pripadnike romskog naroda kako bi pripadnike ove nacionalne manjine javno izložio poruzi uz propagandu rasne mržnje i podsticanja na rasnu diskriminaciju te između ostalog i raspirivao nacionalnu netrpeljivost među narodima koji žive u Srbiji”.

Kažu da se izvinjavaju svim građanima Srbije ako su doživjeli neku neprijatnost od bilo koje pripadnice ili pripadnika romske zajednice koji su se nedolično ponašali.

“Svaki pojedinac ima svoje ime i prezime i kao takav treba da doživi osudu zajednice”, kažu iz Romske Partije.

“Nedavni rasistički čin gradonačelnika Beograda, koji je dao diskriminatorne izjave o romskoj zajednici u Beogradu, predstavlja kršenje međunarodnih, evropskih i domaćih zakona. Izjava gradonačelnika nije samo sramno ispoljavanje rasizma vec i samouništavajuci čin za cjelokupni pravni poredak Srbije”, piše u saopštenju pokreta “Opre Roma Srbija”.

Taj pokret je saopštio da se izjavom gradonačelnika krši nekoliko međunarodnih obaveza, poput Međunarodne konvencije o eliminaciji svih oblika rasne diskriminacije (ICERD), čiji je Srbija potpisnica.

“Član 2 ICERD-a zabranjuje sve oblike rasne diskriminacije i nalaže državama članicama da preduzmu efikasne mjere za borbu i iskorjenjivanje takve diskriminacije. Izjava gradonačelnika jasno krši ovu obavezu. Štaviše, izjavom gradonačelnika se krše obaveze Srbije u okviru pravnih tekovina Evropske unije, posebno poglavlja o ljudskim pravima i zaštiti manjina”, navodi se u saopštenju “Opre Roma Srbija”. Oni kažu da je Srbija dužna da svim pojedincima, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, obezbjedi jednak pristup pravima i slobodama, ali, kako navode, izjava gradonačelnika podriva ove obaveze i produžava diskriminaciju i predrasude prema romskoj zajednici.

“Izjava gradonačelnika krši i Ustav Srbije, tačnije član 21, koji zabranjuje diskriminaciju na osnovu etničke, rasne ili vjerske pripadnosti, kao i nekoliko odredbi Krivičnog zakonika Srbije, poput člana 54a. koji zabranjuje govor mržnje i člana 387”, piše u saopštenju.

Centar za lokalnu samoupravu (CLS) je saopštio da najoštrije osuđuje izjavu Šapića da “Romi sami odbijaju normalni život, jer je ona duboka nepravedna, netačna i licemjerna”. Oni su ocijenili da je integracija Roma u Beogradu moguća i neophodna.

“Beograd je metropola jugoistočne Evrope čija je sposobnost za integraciju svih svojih stanovnika decenijama i vjekovima njegov zaštitni znak. Izjaviti da Beograd nije u stanju da integriše svoje stanovnike romske nacionalnosti i da oni snose odgovornost za to, može samo neko ko ne poznaje ovaj grad i njegov kapacitet”, navodi se u saopštenju CLS-a.

Podsjetimo, Šapić je između ostalog izjavio da je rješenje problema nelegalnih romskih naselja da “pokušamo da te ljude integrišemo u društvo kako bi živjeli jedan normalan život i na taj način povećali i njihovu, ali i bezbjednost sugrađana koji žive u njihovoj blizini. To je nemoguće ukoliko oni sami to ne žele”.

Posebno problematičan dio Šapićeve izjave odnosi se na ranija preseljenja Roma iz nehigijenskih naselja.

„Bilo je ranijih godina pokušaja da se romskim porodicama obezbijede stanovi, ali oni se ne zadržavaju dugo u njima. Počupaju stolariju i sanitarije, prodaju sve što može da se proda, prave probleme svojim komšijama i na kraju se ponovo vraćaju u svoja nehigijenska naselja“, izjavio je gradonačelnik.

Danas je rekao da njegova izjava nije diskriminatorna, da stoji iza svega izrečenog, te da nije mislio na cijelu romsku zajednicu kada je govorio o životu Roma u nehigijenskim naseljima i izazvao mnogobrojne kritike.

„Iznio sam istinu, to je tabu tema, i ostajem pri svakoj riječi. Njihovo je pravo da podnesu krivičnu prijavu i neka sud odluči da li sam nekog diskriminisao“, rekao je Šapić.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button