Novosti

BANJA LUKA: Protesti protiv usvajanja Zakona o kriminalizaciji klevete

Novinarska zajednica od najave i obajavljivanja Nacrta zakona negoduje zbog izmjena i dopuna, a juče je održan sastanak predstavnika medija i nevladinih organizacija sa šefovima poslaničkih grupa

Tekst i fotografije: S. Tomić

Dok narodni poslanici raspravljaju o destinama tačaka dnevnog reda druge redovne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, na Trgu Krajine građani protestvuju protiv jedne od tačaka dnevnog reda – Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, prema kojem se kleveta i uvreda kriminalizuju.

Na protestima su pored brojnih građana i građanki i novinari i novinarke koji_e su se spontano počeli_e okupljati već oko 10 sati. Među brojnim novinarkama koje danas podižu glas protiv nacrta ovog zakona je i urednica portala Spin info iz Istočnog Sarajeva, Sanja Vasković.

Ona za Newipe kaže da bi eventualno usvajanje predloženih izmjena Krivičnog zakonika značilo korak unazad našeg, kako kaže,  ionako partokratskog društva u kojem važi zakon jačeg, i gdje je pravna država i dalje misaona imenica.

„Bez obzira na otrcane izjave vladajućih struktura u javnosti i pozivanja novinara da tobož učestvuju u javnoj raspravi, čime se samo daje privid demokratičnosti, jasno je ko će biti prvi na udaru. Namjera vlasti je obračunati se s nezavisnim novinarima i medijima, koji ionako trpe svakojake pritiske, izloženi su SLAPP tužbama i nerijetko onemogućeni da rade svoj posao zbog brige za sopstvenu bezbjednost. Na udaru će biti i svi preostali slobodnomisleći ljudi, a ovakvi, slobodno mogu reći, bahati potezi vlasti ne ohrabruju ni mlade ljude da ostanu i žive u atmosferi straha i neizvjesnosti“, rekla je Vasković za Newipe.

Dražan Pejaković, organizator protesta i lider Radničkog pokreta kaže da ne podržavaju izmjene zakona u ovom smjeru, jer se krši temeljno ljudsko pravo – sloboda govora.

„Izmjene idu u korist poslodavaca, a na štetu radnika. Naime, usvajanjem izmjena u najavljenom obliku omogućio bi poslodavcima  da pokrenu krivični postupak protiv radnika, što bi dovelo do toga da radnik ne može dobiti potvrdu da se protiv njega ne vodi krivični postupak, ako bi se odlučio za promjenu poslodavca, odnosno kompanije, isto tako radnik iz Republike Srpske ne bi mogao da se zaposli sezonski ili za stalno u zemljama EU“, kaže Pejaković za Newipe.

Dodaje i da su kazne drakonske te da ih niti jedan prosječni građanin ne bi mogao da plati.

„A, ako ne platite kaznu idete u zatvor. Ovaj zakon je stavljanje okova i lijepljenje usta i ne smijemo dopustiti da ovo ikada stupi na snagu“, stav je našeg sagovornika.

Zakon o kojem, u formi nacrta, raspravljaju narodni poslanici za novinarku portala eTrafika i aktivistkinja za ljudska prava Melani Isović je sredstvo kojim se guši sloboda i zastrašuju neistomišljenici vlasti.

“Posljednjih dana smo svjedoci pritisaka na nezavisne istraživačke medije, novinare, aktiviste i organizacije civilnog društva koji se bore protiv kriminalizacije klevete. Represija je počela. U Banjaluci vlada atmosfera straha i bojazni. Ukoliko se zakon prihvati to će direktno uticati na slobodu govora, koja je temeljno ljudsko pravo. Ovim zakonom žele zastrašiti i procesuirati sve neistomišljenike. Važno je napomenuti da će uticati na sve građane i građanke, a ne samo na medijsku zajednicu i organizacije civilnog društva”, mišljenja je Isović.

Predsjednik udruženja ReStart Srpska, Stefan Blagić ističe da je usvajanje izmjena i dopuna postojećeg zakona ne jedan, već više koraka unazad u demokratizaciji društva.

„Napominjem da je kleveta već regulisana zakonom, odnosno vi možete svakoga ko vas okleveta da tužite i tu se stvar završava. Dakle, mi imamo regulisano već to polje i to je dobro regulisano, a da se mijenja krivični zakon u tom smislu, da se kleveta uvede kao krivično djelo je potpuno pogrešno“, komentariše Blagić za Newipe.

 SNSD: podržaćemo zakon

Novinarska zajednica od najave i obajavljivanja Nacrta zakona negoduje zbog izmjena i dopuna, a juče je održan sastanak predstavnika medija i nevladinih organizacija sa šefovima poslaničkih grupa.

Šef kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić najavio je da će najveća parlamentarna stranka, SNSD, podržati nacrt zakona.

„Siguran sam da predlagač zakona (Vlada RS) nije imao nikakvu namjeru da našteti medijskom prostoru ili bilo kome pojedinačno. Osnovni cilj jeste da se zaštiti svaki čovjek u Republici Srpskoj. Vidjećemo u narednom periodu kroz javne rasprave, a naročito javno molim da se struka uključi u to“, rekao je Žunić.

Predsjednik Kluba novinara Banja Luka Siniša Vukelić rekao je da se ne može govoriti o kvalitetnoj raspravi jer kleveti i uvredi nije mjesto u Krivičnom zakonu.

„Apelovao sam da se vrati ovakav nacrt zakona jer će on ugušiti medijske slobode, smanjiti građanska prava koja su ustavom zagarantovana u Republici Srpskoj, ugroziti mali broj preostalih objektivnih medija, ali i sve građane“, rekao je Vukelić.

 Šefovi opozicionih poslaničkih klubova su najavali kako neće podržati zakon. Šef kluba PDP-a Igor Crnadak smatra da je zakon povratak na velika vrata verbalnog delikta, dok je Zagorka Grahovac iz Liste za pravdu i red  najavila da će tražiti povlačenje zakona sa dnevnog reda sjednice.

Najavljeni zakon do sada su osudile ambasade SAD-a, EU, OHR, Komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović te mnoge druge nevladine organizacije, mediji i opozicioni političari.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button