Region

Gradonačelnik Beograda izjavio da Romi odbijaju da žive normalan život, stižu brojne osude

Mensur Haliti je ocijenio da Šapićeva izjava održava pogubni narativ optuživanja žrtava koji oslobađa državu i njene institucije od obaveze da pruže jednake mogućnosti svim građanima.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić govorio je na RTS-u o Romima Beograđanima, a povodom nesreće koja se dogodila u srijedu, kad je kamion pregazio jednoipogodišnju djevojčicu koja je živjela u romksom naselju na Karaburmi.

“Oni moraju da donesu odluku sami sa sobom da li žele da žive na način koji su danas standardi jednog civilizovanog svijeta ili žele da žive u uslovima u kojima će im neko sutra ne daj bože ponovo zgaziti dijete. Znam da je ovo nepopularno reći, i da se decenijama bježi od te teme, jer odmah vam skoče na glavu sve moguće organizacije za ljudska prava i nevladine organizacije, ali evo rekao sam, jer svi znamo da sam rekao istinu”, kazao je Šapić.

Prvo je iznio podatak da u Beogradu, prema posljednjoj evidenciji koja je nedavno rađena, postoji 165 nelegalnih i nehigijenskih romskih naselja u kojima živi blizu 30 hiljada ljudi, a onda je izložio šta bi Grad mogao da uradi za njih, s obzirom da je “riječ prije svega o nebezbjednim naseljima za život njihovih stanovnika i to kako za njih tako i za ljude u čijem se okruženju nalaze“.

Dodao je da je ranijih godina bilo pokušaja da se romskim porodicama obezbijede stanovi, te podsjetio da su “građene posebne zgrade u Mileve Ajnštajn na Novom Beogradu“.

“Ali, oni su napustili dobar dio stanova, odnijeli sve što su mogli, pokidali struju, pokidali kablove i ugrožavali bezbjednost ljudi koji sa njima žive, njihovih komšija, koji su nam se svakodnevno žalili na njih. I na kraju se ponovo vratili u svoja nehigijenska naselja“, rekao je gradonačelnik.

Također je rekao da bi jedino pravo rješenje bilo da se Romi integrišu u društvo kako bi živjeli jedan normalan život.

“Ali to je teško jer oni sami to odbijaju i na taj način ugrožavaju i svoj i život svojih komšija i sugrađana“, kazao je gradonačelnik Beograda.

Direktor pri Kancelariji za Romske inicijative u Fondaciji za Otvoreno društvo Mensur Haliti ocijenio je da, iako su Šapićeve riječi možda dobronamjerne, održavaju pogubni narativ optuživanja žrtava koji oslobađa državu i njene institucije od obaveze da pruže jednake mogućnosti svim građanima.

“Neprihvatljivo je i duboko razočaravajuće da se gradonačelnik glavnog grada jedne evropske zemlje upušta u takvu podjelu i diskriminatornu retoriku. Rasizam je bolest koja je zarazila naše društvo i moramo neumorno da radimo na tome da se izliječimo”, poručio je Haliti.

Oglasila se i povjerenica za zaštitu ravnopravnosti. Ocijenila je da je Šapićeva izjava sramna, neprimjerena i duboko zabrinjavajuća.

“Važno bi bilo da gradonačelnik glavnog grada jedne evropske zemlje shvati zašto je opasna diskriminatorna retorika i da se zbog toga izvini”, kazala je Janković.

Izvinjenje traži i organizacija Opre Roma Srbija, u kojoj smatraju da je gradonačelnik znao šta govori i koliko je to rasistički, te podsjećaju da su i gradonačelnici prije njega imali slične izjave.

“To o čemu je on pričao, tim stanovima, načinu življenja romske zajednice, nije uzrok problema, već posljedica neuspješne državne politike da odgovori na potrebe romske zajednice, ali isto tako i posljedica postojanja sistemske korupcije u našem društvu”, ocijenila je Jelena Reljić iz Opre Roma Srbija.

Ova organizacija osim izvinjenja zahtijeva i  sankcije od Srpske napredne stranke koja ga je izabrala da vodi glavni grad. Tako će, poručuju, sama država, ali i vladajuća partija, koja u svom statutu ima član koji garantuje zaštitu interesa svih građana, pokazati da im je zaista stalo do tog principa.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button