Novosti

Renić reagovala na rasističku izjavu delegata u Parlamentu FBiH

Molim naše Rome da ovakve izjave ne shvataju kao stav Hrvata u ZDK, kazala je Renić.

Predsjednica Kluba Hrvata ZDK Sanja Renić oštro je reagovala na izjavu zastupnika u Skupštini ZDK i Domu naroda Parlamenta FBiH Ive Tadića, nazvavši je nepromišljenom i na granici rasizma prema Romima.

“Povodom sramnog istupa gospodina Ive Tadića na Skupštini ZDK, u kojem je isti pokušao da omalovaži ulogu Doma naroda FBiH, te izjavio sarkastično: ‘Možete misliti ko je bio u Domu naroda iz reda Ostalih? Muharem Serbezovski’. Kao predsjednica Kluba Hrvata u Skupštini ZDK, ograđujem se od izjave Ive Tadića i ukazujem na slijedeću činjenicu. Romi u BiH su, kroz čitavu istoriju, bili sastavni dio ove države i obilježili su je kroz bezbroj pozitivnih primjera kao dobre komšije i dobri ljudi. Molim naše Rome da ovakve izjave, koje su na granici rasizma, ne shvataju kao stav Hrvata u ZDK. Ovakve izjave, nažalost, su recidivi politika omalovažavanja i ponižavanja esencijalnog tkiva Bosne. Zato, dragi moji susjedi, ovakvi nepromišljeni ispadi govore samo o dotičnom gospodinu , a ne o Hrvatima, vašim komšijama sa kojima ste zajedno odrastali, veselili se, tugovali i branili ovu državu”, navela je Renić.

Zaključila je da Bosna živi stoljećima na principu uvažavanja različitosti.

“To je bit koju uporno pokušavaju razbiti na ovaj način, ali ima nas hvala Bogu. Živjeli i hvala ti Muhareme!”, kazala je Renić.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button