Istražujemo

VIŠE OD MJESEC DANA OD SMRTI DJEVOJČICE ANANDI ŠUVALIĆ: Institucije šute, policija izuzela dokumentaciju

Anandi je, bilo važno za priču ili ne, bila Romkinja. Nepošteno i neprofesionalno bi bilo tvrditi da je umrla usljed ljekarskog nemara, nebrige Doma ili Centra, ili nekog trećeg propusta. Ali njenih deset godina i njena porodica zaslužuju barem poštenu i detaljnu istragu o tome da li je zaista bilo propusta u ovom slučaju. Uz obavezno poštivanje privatnosti djeteta i porodice, institucije duguju odgovor porodici i javnosti

Piše: B.M.

Petnaestog januara u Kantonalnoj bolnici Zenica od meningitisa je preminula desetogodišnja djevojčica Anandi Šuvalić. Anandi je bila štićenica JU Dom porodica Zenica, u kojoj su zbrinuta djeca bez roditeljskog staranja. U videointervjuu koji su njeni roditelji dali ranije, majka svjedoči o tome kako zapravo nije željela da dijete bude smješteno u dom, ali je Centar ipak tako procijenio u djevojčicinom interesu.

Newipe je od nadležnih institucija pokušao saznati šta se tačno dešavalo u danima prije djevojčicine smrti, kada je i u čijoj pratnji dijete prvi put odvedeno na ljekarski pregled. Napomenuli smo pritom da cilj nije iznošenje podataka o intimi djeteta ni porodice, ali i da ne tragamo za medicinskim podacima koje bismo objavili. Domu smo uputili jednostavno pitanje – kada je dijete prvi put odvedeno ljekaru? Gdje i u čijoj pratnji je bilo? Dva puta iz Doma su odbili dati bilo kakvu informaciju. Oba puta uputili su nas na Centar za socijalni rad. U telefonskom razgovoru direktor Centra rekao je kako onog trenutka kada dijete smjeste u dom, nemaju svakodnevnog dodira sa njim, te da tek jednom godišnje vrše procjenu.

Kako je u ranijim medijskim istupima direktor zeničkog Centra za socijalni rad Muamer Mehić izjavio da je djevojčica bila medicinski adekvatno zbrinuta, pitali smo ga na osnovu čega je donio takav zaključak –  da li je izvršio detaljan uvid u dokumentaciju Centra kako bi mogao tvrditi tako nešto:

U skladu sa ciljem objektivnog informisanja javnosti, želimo vas upoznati da je JU Centar za socijalni rad Zenica na osnovu dobijene dokumentacije ustanovio da je dijete bilo medicinski zbrinuto. Također postupak smještaja u Dom je bio opravdan i proveden u skladu sa zakonskim propisima – kaže Mehić za Newipe.

Ali zbog provođenja “eventualne istrage”, kaže direktor Mehić, “zaštite integriteta preostalih članova porodice, tj. braće i sestra preminule štičenice, Centar neće do daljnjeg iznositi preostale pojedinosti”.

U isto vrijeme dok govori o eventualnoj istrazi, Centar dakle sa sigurnošću tvrdi da je dijete bilo adekvatno medicinski zbrinuto.

Prema informacijama do kojih smo došli, policija je izuzela određenu dokumentaciju iz Centra za socijalni rad.

Bez odgovora iz Doma zdravlja Zenica

Zenički Dom zdravlja pitali smo da li je i kada dijete prvi put dovedeno u njihovu ustanovu. Prema svjedočenjima roditelja, djevojčicu su vidjeli 4. januara i sve je izgledalo uredu. U čijoj je pratnji dijete dovedeno i zašto nije prepoznato da je životno ugrožena, s obzirom da je ubrzo nakon prijema u bolnicu preminula?

Iz Doma zdravlja nam nisu odgovorili. U Kantonalnoj bolnici Zenica za Newipe kažu da dijete prije prijema neposredno prije smrti nije dovođeno u njihovu ustanovu:

-Prema izvršenoj službenoj evidenciji utvrđen je podatak da malodobna A.Š. nije dovezena niti primljena kao pacijentica u JU Kantonalna bolnica Zenica neposredno prije smrti, što je jedina dostupna informacija za javnost, u skladu sa navedenim zakonskim odredbama – kažu za Newipe.

Prema zakonskim odredbama podaci iz medicinske dokumentacije jesu zaštićeni od slobodnog saopćavanja, te se isti bez ovlasti osobe na koju se odnose mogu saopćavati samo nadležnim organima u zakonski propisanim postupcima. S obzirom da je policija izuzela dokumentaciju iz Centra, preostaje nada da će se zaista ozbiljno pozabaviti ovim slučajem.

Bez ikakve presumpcije o odgovornosti, smrt desetogodišnjeg djeteta koje je bilo štićenik Doma, a desetak dana prije toga izgledalo sasvim zdravo, ipak zaslužuje barem detaljnu istragu.

Roditelji: Nismo znali da je Anandi u bolnici

Roditelji djevojčice nakon tragedije koja je potresla porodicu nisu se odazvali pozivu da govore za Newipe. Ranije su ipak u medjima iznijeli uznemirujuće navode o tome da nisu imali potpune informacije o svemu što se događa sa njihovim djetetom.

Anandi je u bolnicu primljena oko 17 časova, a preminula je sljedeće jutro oko 8.30. Roditelji su za njenu smrt saznali u 14.30, nakon poziva u Centar za socijalni rad:

Uopšte nismo znali da je bolesna. Zar roditelj ne treba znati da se dijete vodi doktoru – pitala je djevojčicina nana u videointervjuu.

O istome svjedoči i otac:

Niko nas nije upozorio da je dijete u bolnici, niti nam je bilo šta javio – kaže otac Ismet Tahirović:

-Oni su bili njeni staratelji, oduzeli su je od nas. Kako to da nismo saznali od Doma ili bolnice? Dijete je bilo živo 4. januara, kada smo išli da joj kupimo slatkiše, a 11 dana nakon toga je umrla.

Djevojčicina majka Almasa tražila je, priča, obdukciju, ali su od nje za to zahtijevali 500 KM, koje porodica nije imala. Inače, rečeno im je, neće moći preuzeti tijelo. Kasnije je ustavnovljeno da je Anandi preminula od meningitisa.

Žalila se na glavobolju, povraćanje, bol u gornjoj vilici, te povišenu temperaturu. Doktori su pregledom ustanovili i da ima crveni otok u predjelu desnog oka. Nakon što joj se stanje nije poboljšavalo odvedena je i na pregled u Kantonalnu bolnicu Zenica.

Anandi je, bilo važno za priču ili ne, bila Romkinja. Nepošteno i neprofesionalno bi bilo tvrditi da je umrla usljed ljekarskog nemara, nebrige Doma ili Centra, ili nekog trećeg propusta. Ali njenih deset godina i njena porodica zaslužuju barem poštenu i detaljnu istragu o tome da li je zaista bilo propusta u ovom slučaju. Uz obavezno poštivanje privatnosti djeteta i porodice, institucije duguju odgovor porodici i javnosti.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button