Region

Tužba protiv policije nakon upada u kuću i napada na romsku porodicu u Beogradu

Miloš i Duško su odvedeni u policijsku stanicu Savski venac i tamo držani dvanaest sati, u toku kojih su policajci nastavili da ih tuku i vrijeđaju na rasnoj osnovi. Policajci su primorali i Miloša i Duška da potpišu izjave koje je sastavila policija, a koje nisu ni pročitali

Evropski centar za prava Roma (ERRC) i Vojvođanski romski centar će podnijeti tužbu protiv policajaca koji su 13. januara ove godine upali u dom romske porodice u Beogradu i napali članove domaćinstva. Povjereniku za zaštitu ravnopravnosti podnijeta je prijava zbog diskriminacije i trenutno se sa porodicom istražuju dalje pravne mogućnosti.

Predsjednik ERRC-a, Đorđe Jovanović, istakao je nedavni zaokret vlade u pogledu prijedloga zakona kojim bi se policajcima omogućilo da ulaze u domove građana bez sudskog naloga.

Poslije velikog pritiska javnosti, vlada Srbije je povukla nacrt zakona o policiji krajem prošle godine. Najkontroverzniji članak tog zakona bi dozvolio policiji da ulazi u nečiju kuću bez sudskog naloga – ovaj nedavni slučaj pokazuje da je to već stvarnost u kojoj žive Romi u Srbiji. Kada je riječ o Romima, policija ne poštuje ova prava ni sada kada je to protivzakonito. Ponosan sam što ovi Romi znaju svoja prava i što će tužiti policajce sudu i tražiti poštovanje zakona”, kazao je Jovanović.

Komšije su rano 13.1.2023. zvale policiju na adresu porodice, u opštini Savski venac u Beogradu, i žalile se da čuju glasnu muziku. U kući su bili Miloš (36) i njegova supruga Sofija (27), koja je u sedmom mjesecu trudnoće, kao i sestrić Duško (25) i njihova djeca. Tri policajca su stigla u kuću oko 1 sat ujutru. Otvorili su vrata nogom, ušli bez dozvole i bili uvredljivi i nasilni od trenutka kada su stigli. Duško ih je pitao s kojim pravom ulaze bez sudskog naloga, zbog čega su njega, Miloša i Sofiju, ali i svu djecu koja su im se našla na putu, tukli pendrecima.

Miloš je u izjavi opisao noć: „Bilo je oko jedan sat ujutru kada su tri policajca upala u moju kuću a da nisu ni pokucali. Šutnuli su ulazna vrata i ušli. Utišao sam muziku, a moj nećak ih je pitao – Kako možete da ulazite tako bez naloga? Tada kada sam počeo da snimam. Odgovorili su mu – Pošto si  tako bistar, daj ličnu kartu i ‘ajde sa nama u policijsku stanicu. Počeli su da ga na silu izvlače iz kuće, a moj nećak im je stalno govorio da će im dati ličnu kartu ako jednostavno izađu iz kuće pošto su ušli a da nisu ni kucali, a da ne govorimo da nisu imali nalog. Oborili su ga na pod i pokušali da ga izvuku držeći ga za ruke i noge. Jedan od policajaca mi je uzeo telefon iz ruke i obrisao sve što sam snimio. Policajci su tada pozvali pojačanje i pošto sam pokušao da odbranim nećaka i mene su oborili. Moja  trudna supruga i osmogodišnja ćerka pokušale su da me zaštite, a policajac je šutnuo moju ćerku, rekao joj: ‘j*bem ti majku cigansku’ i čak je udario moju trudnu ženu pesnicom u glavu. Tada je stiglo pojačanje, ušlo ih je desetak, izveli su mene i nećaka napolje u dvorište, oborili nas na pod i pretukli. Moja trudna žena nas je pratila napolju i ponovo su je udarili pesnicom u glavu.”

ERRC je danas objavio snimak sa telefona djece koja su bila svjedoci brutalnosti. Ovo je jedini snimak koji je ostao od te noći, jer su policajci oduzeli telefone odraslima i izbrisali sve video snimke koje

su našli na njima. Na snimku, policajci izvlače Duška iz kuće dok hapse njega i Miloša da bi ih odveli u policijsku stanicu. Jasno se čuje kako porodica viče policajcima „nemate pravo da ulazite bez

naloga“, „vidite kako nas udaraju, otimaju nam telefon samo da ne snimamo šta rade“. Sofija se jasno čuje kako viče „trudna sam“, dok druga osoba viče „ženu trudnu udarate, nemate pravo“.

Sofija je opisala incident: „Nisam mogla dozvoliti da mi tuku muža. Pokušala sam da ga odbranim. Jedan policajac mi je rekao:
– J*be mi se što si trudna. Zatim me je udario pesnicom u glavu i odgurnuo me.”

Miloš i Duško su odvedeni u policijsku stanicu Savski venac i tamo držani dvanaest sati, u toku kojih su policajci nastavili da ih tuku i vrijeđaju na rasnoj osnovi. Policajci su primorali i Miloša i Duška da potpišu izjave koje je sastavila policija, a koje nisu ni pročitali. ERRC je obezbijedio medicinske dokaze o nanesenim povredama i istražuje sve pravne mogućnosti da podrži porodicu u njihovoj borbi za pravdu. Imena osoba u ovom saopštenju za javnost su promijenjena da bi se zaštitio njihov identitet, saopćio je ERRC.

(Newipe)

Izvor
ERRC

Srodni artikli

Back to top button