Region

U Srbiji promovisana publikacija „Ko su Romi?”

Publikacija je u štampanoj varijanti, ali biće dostupna i u pdf formatu na Facebook grupi „Romska inicijativa Gypsy soul”

D.M.

Publikacija “Ko su Romi?”, autora Vladimira Šainovića, predstavljena je protekle sedmice u Domu omladine u Boru.

Ova publikacija je pokušaj da se kultura romske zajednice približi ne-Romskoj, ali i da se sami Romi podsjete svojih korijena i svoje pomalo zaboravljene kulture.

Kako je istakao autor Vladimir Šainović, kultura, historija i tradicija Roma, ali i romski jezik su tema ove publikacije.

„Naša publikacija je skraćeni podsjetnik o tome ko su Romi, odakle su došli, zašto se ne zovu isto u Evropi i u Americi. Da vidimo zbog koje su muke Romi došli i zašto se sada bore sa problemima kao što je siromaštvo, neshvatanje njihove kulture, drugačiji izgled. Volio bih da svako ko ima priliku pogleda brošuru koja je lako čitljiva i može na interesantan način da predstavi romsku zajednicu u globalu, ali i u Boru”, kazao je Šainović.

Publikacija je u štampanoj varijanti, ali biće dostupna i u pdf formatu na Facebook grupi „Romska inicijativa Gypsy soul”.

Šainović je također naveo da je Bor jedan od gradova koji prednjači u podršci Romima od strane neroma.

“Mi Romi smo dozvolili da naša kultura, tradicija, običaji polako odlaze u zaborav. Čak i romski jezik se sve manje koristi. On je veoma specifičan, nije standardizovan i nijedna država u svijetu nema isti romski jezik. Čak u različitim dijelovima iste države Romi govore različit romski jezik. U Boru imamo mnogo primjesa srpskog jezika, mješovite brakove sa Vlasima, Rumunima, tako da se miješa i sa vlaškim jezikom. Pored bugarske granice miješa se sa bugarskim jezikom, u Vojvodini sa mađarskim i dosta je teško da se čak i mi Romi međusobno razumijemo. Mnogo riječi smo prihvatili iz drugih naroda među kojima živimo. To se dešava i u Španiji, i u Engleskoj, i u Njemačkoj”, kazao je autor.

Publikacija „Ko su Romi?” sačinjena je u okviru projekta „Kultura i tradicija Roma u Boru” koji realizuje Romska inicijativa mladih „Gypsy soul” iz Bora uz finansijsku podršku Grada Bora.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button