Novosti

Internet je olakšao trgovinu ljudima, Evropska komisija uvodi strožija pravila

Prema novim pravilima prisilni brak i nezakonito usvajanje biće uključeni u vrste eksploatacije, a obuhvataće i krivična djela trgovine ljudima počinjena ili olakšana putem informacionih i komunikacijskih tehnologija.

Evropska komisija predložila je danas jučer pravila koja sprečavaju i suzbijaju trgovinu ljudima.

“Svake godine više od 7.000 ljudi postanu žrtve trgovine ljudima u Evropskoj uniji”, navodi se u saopštenju iz Evropske komisije i dodaje da taj broj može biti veći zbog mnogih neotkrivenih slučajeva.

Većina žrtava su žene i djevojke, ali sve je veći udio muških žrtava, a godišnji obim trgovine ljudima dostiže 2,7 milijardi eura.

Oblici eksploatacije evoluirali su sa kriminalom koji sve više dobija online dimenziju.

“Ovo zahtijeva novu akciju na nivou EU, jer trgovci ljudima imaju koristi od mogućnosti da regrutuju, kontrolišu, transportuju i iskorištavaju žrtve, kao i da premještaju profit”, navodi se u saopštenju.

Prema novim pravilima prisilni brak i nezakonito usvajanje biće uključeni u vrste eksploatacije, a obuhvataće i krivična djela trgovine ljudima počinjena ili olakšana putem informacionih i komunikacijskih tehnologija, uključujući internet i društvene mreže, obavezne sankcije za pravna lica koja se smatraju odgovornim za prekršaje trgovine ljudima i godišnje prikupljanje podataka širom EU.

Nakon što prijedlog usvoje Evropski parlament i Vijeće Evrope, države članice će morati da unesu nova pravila u svoje zakonodavstvo.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button