Istražujemo

Uticaj ekonomske krize na zajednice Roma, Aškalija i Egipćana na Kosovu i institucionalna podrška

Oko 25 hiljada porodica na Kosovu koje imaju koristi od socijalne šeme žive sa 1,13 eura dnevno po članu, a prema Svjetskoj banci i MMF-u život od 1,86 eura dnevno po članu smatra se ekstremnim siromaštvom.

Piše: Avdi Misini

Ekonomska kriza utiče na svačiji život. Do posljednje dvije godine cijene su bile drugačije, ove godine su poskupjeli prehrambeni proizvodi, struja i druge potrepštine.

U izvještaju koji je objavila Agencija za statistiku Kosova, inflacija je izuzetno visoka. 14,1 odsto je godišnja stopa inflacije u junu ove godine u odnosu na onu iz 2021. godine. Oko 25 hiljada porodica na Kosovu koje imaju koristi od socijalne šeme žive sa 1,13 eura dnevno po članu.

Podaci organizacija poput Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, da se život od 1,86 eura dnevno po članu smatra ekstremnim siromaštvom, znači da značajan broj porodica na Kosovu živi u – ekstremnom siromaštvu. Ekonomska kriza je značajno uticala na pogoršanje socio-ekonomskog položaja porodica romske, aškalijske i egipćanske zajednice na Kosovu.

Po ovom pitanju, Romi na Kosovu kažu da je uticaj krize na njihov svakodnevni život vidljiv, s obzirom na njihov težak socio-ekonomski položaj.

“Uopšteno govoreći, među Srbima i Albancima, dvoje-troje ljudi radi od kuće. U našoj zemlji moramo da čekamo socijalnu pomoć, sa Kosova ili Srbije, i idemo u kupovinu. Cijene su visoke, ali šta da radimo, moramo da se suočimo i sa ovim cijenama, nemamo kuda”, kaze Turkijan Tahiri.

“Ekonomska kriza utiče na naše živote, mi smo penzioneri i primamo 100 eura, što ne može da traje ni 10 dana. Od vlade smo dobili 100 eura, ali to je samo za mjesec dana. Potrebna nam je dodatna pomoć”, istakao je Asaf Palicko.

“Prošle godine cijene su bile drugačije, sada je jako skupo, skupo je ovo što vidite. Nisam dobio nikakvu pomoc od Vlade”, kaže Skender Veckolar.

“Znamo kako više od 90% Roma živi od socijalne pomoći. Znam i vjerujem da je njima jako teško i poziv ide vladi, institucijama koje su za ovo nadležne, da obrate malo više pažnje”, kaze Seljatin Emini.

“U mnogim zemljama imamo problema sa cijenama. Radim sa perlama. Rad je dosta opao, posla uopšte nema”, kazao je Redzep Beriša.

“Ekonomska kriza nije samo na Kosovu, već u cijelom svijetu. Kosovo je više pogođeno, kao što vidite inflacija je 12%. Premijer Kurti kaže da je privreda porasla, kakav je ekonomski rast kada imate inflaciju od 12 odsto”, rekao je Naim Colaku.

Kako bi pomogla građanima, Vlada Kosova je u septembru ove godine predstavila novi ekonomski paket, kojim je poručila da pokušava da pomogne građanima da se lakše nose sa inflacijom. Premijer Kurti je rekao da su zapošljavanje i radnici prioritet Vlade i da će se podrška nastaviti.

“Danas predstavljamo novi paket s ciljem da pomognemo građanima da se izbore sa ekonomskom krizom. Penzioneri ce dobiti dodatnih 100 eura, javni službenici dobijaju dodatnih 50 eura, dok će radnici u javnim preduzećima dobiti iznos od 100 eura“, kazao je premijer Kurti.

Albin Kurti

S druge strane, organizacija „Opre Roma Kosovo“ zatražila je odgovornost od institucija Kosova u pogledu kvalitetne raspodjele ekonomskog paketa za zajednice Roma, Aškalija i Egipćana i pomoći porodicama koje su dio socijalnih šema. Driton Beriša iz ove organizacije kaže da se zalagao kod institucija za bolje uključivanje zajednica u pomoć.

“Kontaktirali smo Ministarstvo finansija u vezi sa ovim i nismo dobili odgovor i nedavno smo uspjeli da imamo sastanak sa njima gdje smo im objasnili problem da je 1,10 odsto svih Kosovara koji primaju socijalnu pomoć koristilo ove mjere, što je katastrofalan procenat za cijelo Kosovo. Riječ je o ljudima koji imaju najveću potrebu, da ne govorimo o tome koliko je Roma imalo koristi od ove situacije. Romi nisu imali para da kupe, ulože u šporete na drva i onda ih ministarstvo plaća. To je bila tema o kojoj smo razgovarali sa Ministarstvom finansija i mogu da kažem da smo imali dobar sastanak, bili su spremni da nas saslušaju, čuju naše sugestije i spremni su da sarađuju s nama i trenutno smo poptisali memorandum o saradnju”, kazao je Beriša.

U međuvremenu, zamjenik ministra finansija Resul Makreši kaže da je sva pomoć Vlade tokom krize planirana za sve građane Kosova.

“Naše mjere su kontinuirane, jer imamo mjere pomoći koje su sprovedene i koje se sprovode, i svaka mjera pomoći je pažljivo razmotrena u korist svih građana Republike Kosovo, u ovom slučaju i romske Zajednice, zajednice Aškalija i Egipćana kao dijela ove zemlje”, kaze Makreši.

Opre Roma Kosovo

Organizacije civilnog društva koje rade na poboljšanju položaja Roma na Kosovu kažu da institucije treba da preduzmu konkretne korake da pomognu zajednicama tokom ekonomske krize, kaže Isak Skenderi, direktor organizacije Glas Roma, Aškalja i Egipćana.

“Romi nemaju vremena da čekaju s obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo, posebno u ovom trenutku kada se dešavaju različite stvari na globalnoj agendi, rat u Ukrajini i inflacija koja je na direktan način zahvatila cijeli svijet, a uvijek najgore pogađa najmarginalizovanije grupe. U našem društvu nema marginalizovanije grupe od Roma, s obzirom na siromaštvo u kome živi veliki broj njih. Intitucije bi trebalo da što prije preduzmu neke mjere, i vrlo brzo bi mogle da riješe neke probleme koje ima romska zajednica”, kaze Skenderi.

Iako se sprovode neke mjere za ublažavanje ekonomske krize, Turkijan, Asaf, Skender, Seljatin Emini, Redzep i Naim kao građani romske zajednice na Kosovu smatraju da institucije treba da preduzmu konkretne korake kako bi se izborile sa ekonomskom krizom.

Naselje romske zajednice

“Moja poruka je da će Bog učiniti dobro. Očekujemo da će biti dobro i imamo nadu”.

“Vlada treba da brine o nama, da pomognu malo mladima”.

“Da nam pomognu za plaćanje struje, da nam daju novac. Moramo da budemo spremni za zimu, treba nam šporet, grijanje, sve”.

“Bilo bi dobro napraviti ekonomski paket koji će direktno pomoći ove zajednice”.

“Ponovo čekamo Vladu Kosova, koja će dati neki ekonomski paket direktno zajednicama. Ne mislim  samo na Rome, imamo Gorane, Turke, imamo još sedam zajednica na Kosovu. Tako da, čekamo i vidjećemo šta će se desiti”.

Vlada Kosova odnedavno subvencioniše porodice koje ulažu u opremu za grijanje koja štedi energiju, finansirajući od 40% do 90% kupljene opreme za uštedu energije kako bi se ublažila energetska kriza tokom zime na Kosovu.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button