Novosti

Bijeljina: Preduzeti prvi koraci ka otvaranju Prihvatilišta za djecu u riziku

Prihvatilište bi omogućilo sklanjanje djece sa ulica do definitivnog rješavanja njihovog statusa stvaranjem bezbjednog porodičnog okruženja ili alternativnog smještaja u najboljem interesu djece koja prosjače i druge djece u riziku.

Na ulicama Bijeljine prosjači 53 djece, navodi se u dijelu Izvještaja o pravima djeteta zamjenika Ombudsmana za djecu Republike Srpske Jovanke Vuković, u kojem se ukazuje na potrebu da se u gradu otvori Prihvatilište za djecu u riziku.

Kako se navodi, Bijeljina bi bila prva lokalna zajednica u Republici Srpskoj koja bi otvorila ovu socijalnu uslugu.

U izvještaju, koji bi se ovih dana trebao razmatrati u Skupštini grada, Vuković ističe da bi prihvatilište omogućilo sklanjanje djece sa ulica do definitivnog rješavanja njihovog statusa stvaranjem bezbjednog porodičnog okruženja ili alternativnog smještaja u najboljem interesu djece koja prosjače i druge djece u riziku.

Ona je najavila da će pred odbornicima uskoro biti elaborat o opravdanosti otvaranja prihvatilišta.

Kao neizostavna potreba je navedeno i otvaranje savjetovališta za brak i porodicu, kao i savjetovališta za djecu i mlade u Bijeljini koja bi imala višestruku ulogu u prevenciji i u podršci djeci tokom kriznih faza razvoda braka njihovih roditelja, kao i razvojnih problema i potreba djece.

Prema podacima iz izvještaja, institucija Ombudsmana je još 2019. godine u saradnji sa evropski sertifikovanom Asocijacijom sistemskih porodičnih terapeuta Srbije organizovala edukaciju iz oblasti sistemske porodične psihoterapije na način da edukatori iz Beograda dolaze u Bijeljinu i grad će za godinu dana imati 11 psihoterapeuta ojačanih za rad sa djecom i porodicama sa djecom.

U organizaciji Kancelarije Ombudsmana za djecu u Bijeljini formirana je i nova grupa edukanata od 20 profesionalaca, što predstavlja veliki resurs za rad budućih savjetovališta.

Također, delegacija Grada Bijeljina na čelu sa gradonačelnikom Ljubišom Petrovićem, boravila je u Kragujevcu, kako bi se upoznala sa iskustvima ovog grada u oblasti unapređenja socijalne zaštite djece i mladih, ali i drugim oblastima važnih za lokalnu zajednicu.

“Mi smo preduzeli prve korake ka osnivanju Prihvatilišta za djecu u riziku, a Grad Kragujevac kao primjer dobre prakse nam je pružio mogućnost da sa nama podijeli dugogodišnji posvećeni rad i iskustvo u rješavanju zahtjevnog i izazovnog zadatka koji je pred nama. Siguran sam da ćemo ovdašnja iskustva, od izgradnje funkcionalnog objekta, pa do primjene zakonskih regulativa moći primijeniti u Bijeljini, jer nam je cilj unapređenje brige o djeci čija su prava ugrožena zbog nebrige ili zloupotrebe od strane porodice i drugih činilaca društva”, istakao je gradonačelnik Petrović.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button