EU Roma

Na izborima u Slovačkoj izabran rekordan broj Roma za načelnike lokalnih zajednica

U regiji Banska Bystrica izabrano je 19 načelnika Roma, zatim 15 u regiji Prešov i 14 u Košicama. Na nivou okruga, najviše je Roma i Romkinja izabranih za načelnike bilo u Rimavskoj Soboti, sa 12 lokalnih zajednica koje sada vodi pripadnik ove nacionalne manjine.

Broj romskih načelnika lokalnih zajednica u Slovačkoj povećao se nakon lokalnih i regionalnih izbora koji su se u ovoj zemlji održali u subotu, javili su lokalni mediji. Prema informacijama, izabrana su 52 načelnika Roma.

U regiji Banska Bystrica izabrano je 19 načelnika Roma, zatim 15 u regiji Prešov i 14 u Košicama. Na nivou okruga, najviše je Roma i Romkinja izabranih za načelnike bilo u Rimavskoj Soboti, sa 12 lokalnih zajednica koje sada vodi pripadnik ove nacionalne manjine.

Kako je kazao Abel Ravasz, predsjednik instituta IMB (Matthias Bel Institute), važno je pratiti stope uspjeha romskih kandidata tokom izbora lokalnih vlasti kako bi se osigurala značajna participacija pripadnika romske zajednice u lokalnim političkim procesima.

“Nacionalnost nije jednako stručnost, ali teško mi je zamisliti pravdu u društvu bez zastupljenosti manjina u lokalnim vlastima”, rekao je Ravasz.

Dodao je da, prema istraživanju Atlasa romskih zajednica iz 2019., u Slovačkoj postoji čak 171 zajednica u kojoj Romi čine više od polovine stanovništva, i još 134 zajednice u kojima čine najmanje jednu trećinu stanovništva.

“U poređenju s tim brojevima, broj od 52 izabrana načelnika je prilično nizak. Međutim, rastuću tendenciju izbora romskih kandidata od 2018. godine možemo ocijeniti pozitivnom”, rekao je predsjednik IMB-a.

Iz instituta su također istakli da su načelnici Romi suočeni s prilično velikom fluktuacijom nakon preuzimanja dužnosti. Samo 56 % izabranih načelnika Roma je ponovo izabrano, a ostali su novi ili su, u nekim slučajevima, obnašali dužnost nekad ranije.

Jedan načelnik koji je ponovo dobio podršku vodi općinski odjel Luník IX u Košicama, Marcel Šaňa, iz Romske koalicijske stranke – SRK. Podaci koje je objavio slovački Zavod za statistiku pokazuju da je osvojio ukupno 87,36 posto glasova, što je 636 glasova.

Njegov protukandidat, Norbert Hmilanský, koji je prilično aktivan na društvenim mrežama, nije pobijedio na izborima u Luníku IX, dobivši samo tri glasa. Najviše načelnika Roma izabrano je s kandidatske liste Romske koalicijske stranke (12), još 10 je bilo na listi HLAS-Listi socijalne demokratije, šest na listi Mađarskog kršćansko-demokratskog saveza, a pet na listi stranke Princíp.

U Slovačkoj su prvi put lokalni i regionalni izbori održani istovremeno, a slovačka predsjednica Zuzana Čaputová rekla je da je većina birača odbacila ekstremizam i populizam.

“Smatram da je važna poruka ovih izbora i to što su ljudi prema dosad objavljenim rezultatima birali kandidate koji su demokrate i koji su iskusni, a većina je odbacila ekstremizam i populizam”, objavila je na društvenim mrežama uoči objave konačnih rezultata, prenio je aktuality.sk.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button