Region

Kosovo: Romski jezik priznat kao službeni u opštini Prizren

Na inicijativu predsjednika opštine Shaqira Totaja riješeno je jedno od najvažnijih pitanja romske zajednice u opštini Prizren, na čemu se radilo više od decenije da bi se došlo do tačke koja je sada realizovana.

Na sjednici Skupštine opštine Prizren, drugoj po veličini na Kosovu, jučer je izglasano da se romski jezik prizna kao jezik u službenoj upotrebi u toj opštini.

Na inicijativu predsjednika opštine Shaqira Totaja riješeno je jedno od najvažnijih pitanja romske zajednice u opštini Prizren, na čemu se radilo više od decenije da bi se došlo do tačke koja je sada realizovana, objavljeno je na Facebook stranici opštine Prizren.

“Na sjednici Skupštine opštine izglasano je da se romski jezik prizna kao jezik u službenoj upotrebi u našoj opštini. Ovom prilikom gradonačelnik Totaj je rekao da je jezik od vitalnog značaja za čovječanstvo i da ova zajednica ima jedinstveno naslijeđe i da je među prioritetima opštine zaštita prava zajednica, kao i svih građana opštine Prizren, bez razlike”, navadeno je iz opštine.

U opštini Prizren pored albanskog i srpskog jezika, koji su službeni jezici na nivou Kosova, službeni jezici u upotrebi su još turski i bosanski jezik.

Inače, opština Gračanica, sa većinskim srpskim stanovništvom, do sada je bila jedina opština koja je imala romski jezik u službenoj upotrebi. Prema Zakonu o upotrebi jezika na nivou lokalne vlasti mogu se uvesti jezici zajednica, kao službeni jezici u upotrebi, prema procentu pripadnika zajednica.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button