Region

Povodom svjetskog dana romskog jezika u Podgorici će biti održan festival

Ovogodišnji festival dio je kampanje “Moj život”, kampanje koja ima za temu rane/prinudne/ ugovorene brakove, nasilje u porodici i prosjačenja na ulicama romske i egipćanske zajednice u Crnoj Gori.

Povodom 5. novembra, svjetskog dana jezika Roma, u Podgorici u KIC “Budo Tomović”, biće održan Festival Romske Kulture i Aktivizma.

Ovogodišnji festival dio je kampanje “Moj život”, kampanje koja ima za temu rane/prinudne/ ugovorene brakove, nasilje u porodici i prosjačenja na ulicama romske i egipćanske zajednice u Crnoj Gori.

Jedan od ciljeva kampanje “Moj život” je promocija vrijednosti kulture Roma i Egipćana, a sve sa ciljem što bolje integracije Roma i Egipćana u crnogorsko društvo. Jedan od centralnih događaja kampanje “Moj život” je Festival romske kulture i aktivizma na kojem, između ostalih, nastupa Roma Jazz&Soul bend KAL, oficijelna muzička grupa kampanje “Moj život”.

“Nažalost u medijima i javnom životu je do sada malo urađeno na prevenciji diskriminacije i nedovoljno je prostora dato pozitivnim primjerima i približavanju kulture Roma i Egipćana domicijelnom stanovništvu. Zato nam je cilj da pozitivnim primjerima promovišemo ne samo kulturu Roma već i uspješne Rome, one koji treba da budu primjer, prije svih, mladim Romima. Zato smo planirali i izložbu Uspješni Romi u svijetu, mnogi od njih su velika imena svjetske umjetnosti i kulture”, navode organizatori.

Program Festivala:

17.30 Stručni skup o Romskom jezku / Projekat Romologija / Može li, i kako, Romski jezik ući u školski sistem Crne Gore?

18.30 Otvaranje štandova NVO organizacija, domaćih i međunarodnih koji realizuju projekte i druge aktivnosti vezano za inkluziju Roma u crnogorsko društvo

19.00 Otvaranje izložbe MOJ ŽIVOT / predstavljanje uspješnih Roma u svijetu

19.30 Program na glavnoj sceni

Himna Roma / Dželem, Dželem u izvođenju KAL benda

Čitanje poezije romskih autora

Plesovi naroda Roma u izvođenju novog folklornog ansambla Roma Crne Gore

Koncert grupe KAL, jazz & soal romska grupa iz Beograda

Gost Nenad Knežević Knez

U pitanju je kampanja Ministarstva ljudskih i manjinskih prava Vlade Crne Gore i Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, a kampanju je osmislila, organizovala i realizuje je P.R.A. public relations agencija.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button