Copy paste

Školovanje u prioritetu Saveza Roma Republike Srpske

Romi potenciraju teme koje su za njih od izuzetne važnosti. To su zdravstvena zaštita, stambeno zbrinjavanje i zapošljavanje. Mnogi Romi su posljednjih godina napustili BiH. Jedan od uzroka je korona, istakao je Mašić

D.Mrkić

Savez romskih udruženja Republike Srpske sa sjedištem u Gradiški provodi više programa i drugih aktivnosti na socijalnom zbrinjavanju, zapošljavanju i školovanju svojih članova.

Najvažniji zadatak je obrazovanje, kazao je Aleksandar Mašić, predsjednik Saveza Roma Republike Srpske i gradskog udruženje Gradiška nedavno za Srpskainfo.

“To nam je primarni cilj, prioritet, jer smo svjesni da obrazovani Romi ne mogu biti socijalni slučajevi. Siromašni Romi koji ne mogu bez socijalne pomoći pripadaju kategoriji neobrazovanih ili sa nedovoljnim, nepotpunim kvalifikacijama”, smatra Mašić.

On također navodi da, koristeći programe domaćih i inostranih donatora te lokalnih zajednica, podstiču i pomažu školovanje romske djece.

“To je osnovno obrazovanje, kao prva stepenica na kojoj se ne Romi ne smiju zaustaviti, nego školovati u srednjim školama i na fakultetima. Romskoj djeci u Gradiški, koja tokom izolacije zbog korone nisu imala modernih telefona, obezbijedili smo 100 tableta, kako bi mogli kvalitetno i redovno pratiti nastavu”, kazali su iz Saveza romskih udruženja RS.

“Romska djeca u Gradiški nemaju problema u vezi školovanja. Imamo dobru, uspješnu saradnju sa osnovnim i srednjim školama, sa lokalnom upravom. Zadovoljni smo i zapošljavanjem Roma kao i zdravstvenom zaštitom koja je mnogo bolje regulisana nego u Federaciji BiH”, kazao je Mašić.

Također je rekao da je u Republici Srpskoj efikasan sistem zdravstvene zaštite, da nema diskriminacije kao ni u drugim područjima djelovanja. Stalni problem je stambeno zbrinjavanje, a uzrok je, pojasnio je, u višegodišnjem neradu Savjeta ministara i institucija BiH koje su tri godine bile u blokadi.

Romi potenciraju teme koje su za njih od izuzetne važnosti. To su zdravstvena zaštita, stambeno zbrinjavanje i zapošljavanje. Mnogi Romi su posljednjih godina napustili BiH. Jedan od uzroka je korona, istakao je Mašić.

“U Gradiški je situacija povoljnija nego u mnogim drugim sredinama a naša zajednica u ovom gradu, osim Bijeljine i Prijedora, je najbrojnija u Republici Srpskoj. Ovdje stalno prebivalište ima 1750 Roma u 486 stambenih jedinica odnosno kuća i stanova. Dio Roma iz Gradiške živi u Italiji, Francuskoj i Njemačkoj a ovdje imaju kuće i privremeno borave, najviše tokom ljeta”, kazao je.

Napomenuo je da romska zajednica ima teške posljedice korone.

“Obezbijedili smo pakete hrane, higijene i drugih potrepština za 400 porodica koje smo pomagali i novčano. Podijelili smo 300 vaučera vrijednosti 100 KM. Time smo ublažili probleme ali su posljedice teške”, kazao je Mašić.

On je naveo da u Gradiški imaju uspješnu saradnju sa Crvenim krstom i Centrom za socijalni rad.

Romi su sačinili dugoročnu strategiju rada ali su uskraćeni za donacije. Interesovanje evropskih udruženja i fondova za saradnju sa Romima je smanjeno zbog krize u Ukrajini, zaključili su u Savezu Roma Republike Srpske. Oni apeluju na lokalne zajednice da više pomognu Romima, naročito romskim udruženjima, kako bi lakše prebrodili ekonomsku  krizu.

(Newipe/Srpskainfo)

Srodni artikli

Back to top button