Istražujemo

POLITIČKI AKTIVIZAM: Počeo proces formiranja prve romske stranke u BiH

Također, jedna od tačaka je formiranje agencije za zapošljavanje Roma, a prema njegovim riječima, politička partija i NVO sektor bi se udružili sa Zavodom za zapošljavanje, te tražili odgovarajuća mjesta za zapošljavanje Roma u BiH i van nje

Tekst: Danijela Mrkić

U BiH je otpočeo proces formiranja prve romske stranke, a pokretači inicijative su Redžo Seferović, Fadil Ferhatović poznatiji kao Crni Leptir, Fadil Halilović, Milan Popić, Redžo Omerović, Samanta Biberović, i ostali koji će se priključiti.

-Formiraćemo političku partiju na području BiH koja ima ambicije da se proširi na Evropu – najavio je Seferović za portal Newipe.

Kako je kazao, osnivačka skupština biće održana 22. oktobra u Hotelu Hills u Sarajevu.

-Tu će biti nas desetak Roma, gdje ćemo izabrati predsjednika, podpredsjednika, sekretara, članove upravnog odbora, blagajnika, logo itd.– kazao nam je Seferović.

Na osnivačkoj skupštini planirano je usvajanje statuta i pravca i strategije stranke.

-U strategiji imamo 20 tačaka, a to je da ćemo povećati stepen obrazovanja Roma i Romkinja, edukativni sistem Roma i Romkinja, povećati broj djece u obrazovnom sistemu, ojačati romsku kulturu, jezik i običaje, kao i obilježavanje značajnih datuma, smanjiti nezaposlenost Roma, formirati preduzeće u vlasništvu romskih nevladinih organiziacija, da Romi koji su u NVO imaju svoja poljoprivredna dobra, i da mogu plasirati proizvode na tržište a ujedno pomagati socijalno ugroženim kategorijama, starijim licima koji sebi ne mogu sebi priuštiti osnovne životne namirnice, kao što su krompir, grah, paprike itd.– naveo je Seferović.

Također, jedna od tačaka je formiranje agencije za zapošljavanje Roma, a prema njegovim riječima, politička partija i NVO sektor bi se udružili sa Zavodom za zapošljavanje, te tražili odgovarajuća mjesta za zapošljavanje Roma u BiH i van nje.

-Cilje nam je i zaposliti obrazovane Rome u javnim sektorima, kao i u privatnim, zdravstveno osigurati Rome u BiH, jer mnogi nemaju osiguranje, poboljšati ekonomske uslove života Roma, mnogi žive na margini, a kad ih zaposlimo i damo im da se bave recimo proizvodnjom, oni mogu sebi proizvoditi hranu i plasirati je na tržište, zatim, jačati i umrežavati romske nevladine organizacije, da nas se što više udruži, da budemo jedinstveni, i da imamo isti cilj a to je da poboljšamo status Roma u BiH i šire, i da se ujedno ojača NVO sektor i umreži sa drugim NVO van granica – rekao je Seferović.

Dalje je dodao da je potrebno ojačati rad NVO mladim i obrazovanim kadrom, uključiti mlade u političkom sistemu, aktivno uključiti mlade u zakonodavne vlasti, smanjiti diskriminaciju Roma, reorganizovati romske posjeda, odnosno njihova legalizacija, te legalizacija postojećih objekata“, istakao je Seferović.

Naglasio je da je neophodno aktivirati Romkinje u političkim sferama, te da je jedna od tačaka i poštivanje Konvencije o zaštiti prava djece.

-Mora prestati diskriminacija romske djece u školama. Moraju se poštivati ljudskih prava, a potrebno je i da se Romima pomogne oko izdavanja ličnih dokumenata – naveo je Seferović.

Istakao je da stranka još nema predsjednika, te podsjetio na proceduru prikupljanja 50 glasova punoljetnih lica koji će potpisati pristupnicu kako bi se politička partija mogla registrovati.

-Ovo će biti prva romska politička partija u BiH, jer je Demokratska unija Roma postojala 2012. godine a potom je bila ugašena. Dosta nas ljudi podržava. Mi možemo napraviti memorandum o saradnji i sa drugim političkim partijama van BiH, i možemo se umrežiti i imati svoje ljude u Briselu koji će predstavljati sve države ex Jugoslavije – rekao je Seferović.

Na kraju je pozvao NVO sektor da pomogne u osnivanju ove političke partije, da svi zajedno rade za interese Roma u BiH.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button