Novosti

Bregu: Sporazumom o slobodi kretanja sa ličnom kartom ruši se posljednji preostali ‘vizni zid’

Cilj svega toga, zaključila je, je regionalna povezanost i zajedništvo, te da regionalna i multilateralna saradnja i solidarnost dolaze do izražaja u vrijeme krize

Saopćenje/RCC

Ministri vanjskih poslova zapadnog Balkana odobrili su tri regionalna sporazuma, približavajući tako region i približavajući ga Evropskoj uniji, a sporazumom o slobodi kretanja sa ličnom kartom kako je kazala generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu ruši se posljednji preostali „vizni zid“ u regionu. 

Odobreni sporazumi odnose se na slobodu kretanja sa ličnom kartom, priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznavanju profesionalnih kvalifikacija za doktore medicine, doktore dentalne medicine i arhitekte na ministarskom sastanku Zapadnog Balkana i Evropske unije koji je danas u okviru Berlinskog procesa organizirala vlada Njemačke u Berlinu.  
  
Region je usaglasio tri glavna sporazuma o mobilnosti koja je koordiniralo Vijeće za regionalnu saradnju a čiji uticaj će se kroz njihovu provedbu veoma brzo vidjeti na terenu, isto kao što je to bio slučaj a zelenim koridorima i regionalnim sporazumom o smanjenju cijena rominga – rekla je na sastanku generalna sekretarka Majlinda Bregu.   
 
Istakla je da je kretanje sa ličnom kartom na Zapadnom Balkanu glavni današnji sporazum, iako je, kako kaže, bezvizni režim u regionu nije isto što i bezvizni režim sa Evropskom unijom.   
 
Međutim, u stvarnoj postavci stvari on predstavlja perjanicu našeg regiona kao jedinstvenog tržišta. Nacionalne politike ostaju presudne za svakoga, ali mogu imati i važnu ulogu u efikasnijem provođenju regionalnih inicijativa.  
  
Cilj svega toga, zaključila je, je regionalna povezanost i zajedništvo, te da regionalna i multilateralna saradnja i solidarnost dolaze do izražaja u vrijeme krize.  
  
Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock, je kazala da je Vijeće za regionalnu saradnju glavni partner regionalnih pregovora i glavna snaga Berlinskog procesa, saopćeno je iz RCC-a. 
 
Očekuje se da sva tri Sporazuma budu potpisana na samitu šefova država i vlada u okviru Berlinskog procesa, koji se treba održati 3. novembra u Berlinu.  
 
Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju se juče obratila i na sastanku ministara unutrašnjih poslova Berlinskog procesa. Prije samita održavaju se forumi mladih, civilnog društva i privrednika na kojima će se pažnja posvetiti energetskoj sigurnosti, Zelenoj agendi i zajedničkom regionalnom tržištu. 

(FENA)

Srodni artikli

Back to top button