Region

Najviše slučaja trgovine ljudima registrovano u Nišu, broj pedifila na mrežama dupliran

Najčešće žrtve su žene, ali kako naglašava ne postoji posebna kategorija za koju se može reći da se posebno ističe

Tekst: Milica Milojević-Kostić

Na teritoriji Niša najviše je registrovanih sličajeva trgovine ljudima u Srbiji, rečeno je na stručnom skupu Da li život ima cenu? Trgovina ljudima i drugi oblici nasilja u lokalnim samoupravama, održanom nedavno u Gradskoj kući u Nišu. Naročito oprezni moraju biti roditelji, rečeno je, jer se i broj pedofila koji vrebaju na društvenim mrežama udvostručio.

Prevencija, oprez, obrazovanje i institucionalna saradnja – samo zajedničkim delovanjem može se promeniti jeziva statistika izneta na stručnom skupu u Nišu.

-Niš je grad sa najvećim brojem registrovanih slučajeva trgovine ljudima, što se tiče Srbije, to je praktično negde oko 260 registrovanih slučeajeva. Ono što je važno kada je trgovina ljudima u pitanju da prave razmere ovog fenomena nisu još nisu poznate jer žrtve uglavnom ne prijavljuju ekspoataciju radnu ili seksualnu – rekao je Ibro Ibrahimović, iz Biroa za borbu protiv trgovine ljudima.

Najčešće žrtve su žene, ali kako naglašava ne postoji posebna kategorija za koju se može reći da se posebno ističe.  Žrtve nisu samo siromašne i neobrazovane žene, već to mogu biti i obrazovane i bogate.

Nakon donošenja Uredbe o mreži ustanova socijalne zaštite, Vlada Republike Srbije pre 10 godina osnovala je Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima. Tada je formirana i Služba za koordinaciju zaštite žrtava trgovine ljudima. Početkom 2019. godine počelo je da radi Prihvatilište za smeštaj žrtava trgovine ljudima.

Prevencija je nešto na čemu mi kontinuirano radimo, odnosi se na identifikaciju žrtava. Svi korisnici, bez obzira da li su žrtve nasilja ili trgovine ljudima su korisnici naših usluga i prava. Oni ostvaruju sva moguća prava u smislu prihvatilišta, zbrinavanja – istakla je Slađana Čaprić, predstavnica Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja,

Zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović ističe da se posebna pažnja mora obratiti na decu i njihove kontakte na raznim društvenim mrežama.

-Broj pedofila na društvenim mrežama se udvostručio koji preko raznih profila vrbuju decu. To i jeste opasnost, jer deca ne umeju da prepozanju predatore. Oni se spuštaju na novo deteta sa kojim se dopisuju – objasnila je Davidovićeva.

Migrantska kriza doprinela je celoj situaciji, rečeno je na panelu.

-Mislim da smo jako odgovorni kada su deca u pitanju i svi oni koji su migrantskoj krizi. Na svim punktovima gde imamo prihvat migranata, imamo i bazu podataka o svim licima koja su ušla u našu zemlju. Trudimo se da svu decu koja duže borave u tranzitu uključimo u sistem obrazovanja i pružimo im zdravstvenu zaštitu – naglasila je Davidovićeva.

Nevena Mitić imala je samo 20 godina kad je postala žrtva trgovine ljudima. Odveli su je u Holandiju i primorali na prostituciju. Priču o tome kako se zaljubila se, misleći da je pronašla dobrog čoveka i bolje sutra nesebično deli, kako bi upozorila sve oko sebe.

-Poručila bih svim ženama da ne veruju slepo u sve ono što vide i čuju, da se savetuju sa roditeljima, prijateljima, rođacima ili sa bilo kim kako ne bi bile same u tome ako im neko ponudi bolji posao u inostranstvu – kazala je ova sada 48-godišnjakinja.

Objašnjava da je bila naivna i da je dobrovoljno pristala, misleći  da je pronašla čoveka koji će je izvući iz nasilja, jer u tom trenutku uveliko trpela porodično nasilje.

-Zaljubila sam se i mislila sam da sam da ću napokon naći mir u životu i otići sa nekim ko će mi pružiti neki bolji život. To je bila samo zamka da padnem u ruke kriminalcima. Brzo sam shvatila o čemu se radi, dve godine sam bila rob u Holandiji, a uvek sam verovala da će me neko izvući odatle. Posle dve godine sam uspela da pobegnem – kaže ona.

Organizatori ovog skupa bili su Grad Niš i Biro za borbu protiv trgovine ljudima Srbija.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button