Region

PROTEST ROMA U NIŠU: “Hoćemo struju”, “Zašto držite Rome u mraku?”

Inače, prošlo je godinu i po dana od obećanja da će Grad i država posredovati kod EPS-a kako bi se pronašlo rešenje za porodice koji godinama žive u mraku

Nekoliko desetina stanovnika niškog naselja Crveni krst protestovalo je ulicama grada i ispred Gradske kuće, nezadovoljni što su više od pet meseci bez struje. Kako su naveli, dvadeset i četiri porodice sa decom od maja nemaju električnu energiju. Od nadležnih zahtevaju da im pomognu da reše problem, inače će nastaviti sa protestima, a spremni su i na štrajk glađu.

Uzvikujući “Nema struje, nema mir” i “Hoćemo struju”, roditelji i deca protestovali su zajedno u centru Niša. Okupljeni su nosili transapernte “Zašto držite Rome u mraku?” “Elektrodistribucija neka izađe iz tame rasizma” “Da li u 21. veku treba da koristimo sveće da naša deca uče? i vikali “Hoćemo struju”.

Kažu da mesecima umesto rešenja dobijaju samo prazna obećanja i da su se zato odlučili za ovaj vid protesta.

Nemamo struju od maja meseca. Dvadeset i četiri romske porodice nemaju struju mesecima, stotinu ljudi od čega su polovina deca živi u mraku. Ne možemo da uključimo frižider,  veš mašinu, ne možemo da se okupamo, nemamo gde da čuvamo hranu, lekove, kaže Anđelka Vučković.

Nemogućnost legalizacije stambenih objekata jedan je  od razloga je što su i dalje u mraku.

Naši domovi se vode kao stambene jedinice, to su stanovi, nisu privatne kuće. Moja i još dve kuće su otkuljene, već su legalizovane, to je u našem ličnom vlasništvu, a sad nam traže da ponovo legalizujemo, jer više ne važi. Za legalizaciju dograđenog dela predato je još 2010. godine ali do danas to nije rešeno. Neka nas priključe na onih naših 28 kvadrata za koje plaćamo porez, poručuje Vučkovićeva.

Okupljeni su objasnili i da su kao drugi problem nadležni naveli i to što se jedan korisnik nelegalno pruključio na elektromrežu. 

Ako je jedno lice pogrešilo ne možete da kaznite 23 porodice i to porodice sa malom decom i ostavite ih u mraku čitavih pet meseci. Volela bih da nadležni samo dva dana žive ovaj život koji mi živimo pet meseci. Mi ne živimo mi preživljavamo, objasnili su.

Nakon protesta o problemu su obavestili i čelnike gradske čelnike kojima su dopis predali na portirnici Gradske kuće. Ističu da će ukoliko odgovor ne dobiju do petka, ponovo izaći na ulicu u u ponedeljak.

Da podsetimo, pokret Opre Roma nedavno je objavio na svim fejsbuk profilu da su pismo sa zahtevima romske zajednice iz naselja “12. Februar” predali niškoj Elektrodistribuciji.

Prema nekim podacima, u Nišu oko 6.000 domaćinstava nema električnu energiju. 

Neovlašćena potrošnja i dugovanja neki su od najvećih i najčešćih problema koje su Nišlije iznele na prijemu građana u Gradskoj kući i razgovoru sa nadležnima, koji je organizovan prethodne nedelje.

Inače, prošlo je godinu i po dana od obećanja da će Grad i država posredovati kod EPS-a kako bi se pronašlo rešenje za porodice koji godinama žive u mraku. U aprilu prošle godine, nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio Opštinu Gadžin Han, saopšteno je da će Grad i država posredovati kod EPS-a kako bi se našlo rešenje za one koji godinama žive bez struje.

Tokom prijema građana Iz EPS-a nisu imali dozvolu da daju izjave novinarima, ali je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski govorila o trenutnom stanju.

Do sada smo uspeli zajedno sa EPS-om, da kroz ovakve prijeme, 60 porodica vratimo na sistem i to je za nas veliki uspeh… Ima stvari koje su vrlo teško rešive ili nerešive posebno kada se radi o ljudima koji imaju nasledna rešenja, a da nisu svoje strujomere prebacili na sebe, već se vode na pokojnike – objasnila je Sotirovski.

Istakla je da građani najviše dolaze zbog neovlašćene potrošnje i dugovanja. Inače, nakon što je obećano da će država pomoći građanima da se vrate na mrežu, pravnici i udruženja za zaštitu potrošača poručivali su  da ugrožene Nišlije jedino mogu da prihvate minimalne i fiksne rate, uz otpis kamate – slično modelu koji je pre nekoliko godina građanima ponudila Objedinjena naplata.

Niški ogranak Dveri i POKS su tražili da se građanima otpišu zastareli dugovi.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button