EU Roma

Prvi put u historiji Romi u Hrvatskoj dobili pravo na dvojezične ploče

U općini Orehovici romska nacionalna manjina prešla je udio u stanovništvu od 33 posto, što je preduvjet za dvojezičnost.

Međimurska općina Orehovica u Hrvatskoj prva je jedinica lokalne samouprave u kojoj je romska manjina prešla udio u stanovništvu od 33 posto, piše Večernji list, navodeći da su Romi prvi put dobili pravo na dvojezične ploče.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi zadovoljan je rezultatima popisa stanovništva u dijelu koji se odnosi na nacionalnost.

“Od svih nacionalnih manjina jedino romska bilježi rast, i to od nekih šest posto. Posebno me sretnim čini to što su u općini Orehovici Romi prešli 33 posto, što je preduvjet za dvojezičnost”, kazao je jučer Kajtazi.

Prvi put u historiji romska nacionalna manjina imat će pravo na to da natpisi na pločama na javnim ustanovama budu i na romskom jeziku.

“Nisam iznenađen što nas ima toliko. Mladi imaju puno djece, dolaze nam i ljudi iz drugih općina. Evo, ja sam dobio dva zeta, jednog iz Đurđevca, a drugog iz Pribislavca. Dobro nam je, imamo sve, od struje do vode, imamo kuće, a jedino nam fali kanalizacija”, kazao je Velibor Balog, koji živi od poljoprivrede.

Romsko naselje, kao i ostala u Međimurju, izdvojeno je od onih u kojima živi većinsko stanovništvo. Primijetio je, kaže Balog, da se i u ono u kojem živi većinsko hrvatsko stanovništvo doseljavaju Romi iz drugih općina.

Predsjednik Općinskog vijeća Orehovice Neven Kreslin kaže da će se sastati sa zastupnikom Kajtazijem i razgovarati o dvojezičnim pločama.

“Primit ću Kajtazija i dogovoriti sve što je u skladu sa zakonom i propisima. Moramo sjesti i vidjeti kakva je procedura”, rekao je Kreslin.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button