EU RomaNovosti

Evropski parlament pozvao države članice da okončaju siromaštvo i diskriminaciju Roma

Mnoge romske zajednice nemaju odgovarajući smještaj, struju, čistu pitku vodu i kanalizacioni sistem. Zastupnici su jučer usvojili rezoluciju koja navodi preporuke usmjerene na poboljšanje situacije u romskim naseljima

Evropski parlament pozvao je države članice da okončaju siromaštvo i diskriminaciju s kojom se suočavaju Romi u Evropskoj uniji.

Zastupnici u Evropskom parlamentu pozvali su zemlje da namijene i raspodijele sredstva kako bi pomogle u poboljšanju života u romskim naseljima i njihovu integraciju. Romi su najveća etnička manjina u Evropi i, prema evropskim zastupnicima, suočavaju se sa siromaštvom i socijalnom isključenošću u nekoliko država članica.

Mnoge romske zajednice nemaju odgovarajući smještaj, struju, čistu pitku vodu i kanalizacioni sistem. Zastupnici su jučer usvojili rezoluciju koja navodi preporuke usmjerene na poboljšanje situacije u romskim naseljima.

Prema tekstu rezolucije, države članice također bi se trebale pozabaviti nedostatkom pristupa romskih zajednica zdravstvenoj zaštiti, zapošljavanju i pravdi.

Nedavno istraživanje EU pokazalo je da 63% Roma nije uključeno u sistem obrazovanja, zaposlenja ili obuku, u poređenju s prosjekom EU od 12%. Također, 80% Roma živi ispod praga rizika od siromaštva u svojoj zemlji.

Evropska komisija također je pozvana da “postepeno iskorijeni marginalizirana romska naselja” širom EU do 2030.

Rezolucija je usvojena sa 486 glasova za, 109 protiv i 38 suzdržanih.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button