Region

SRBIJA: U Sremskoj Mitrovici projekat vrijedan 100 miliona eura za zapošljavanje Roma

Projekat nosi simboličan naziv “Kreiramo mogućnosti za krojenje novog života”, a realizuje se u saradanji sa njemačkom razvojnom agencijom GIZ i Ministarstvom za ljudska i manjinska prava Srbije, a sprovodi ga Centar za ekonomsko unapređenje Roma.

D.M.

Grad Sremska Mitrovica je zbog inovativne ideje za zapošljavanje i samozapošljavanje Roma i drugih ekonomski ugroženih kategorija u zelenoj ekonomiji izabran za projekat vrijedan 100 hiljada eura.

Ovim projektom ljudi iz ugroženih katerogija biće osnaženi za pokretanje sopstvenih biznisa, za osnivanje socijalnih preduzeća i za rad u tekstilnoj i reciklažnoj industriji.

Projekat nosi simboličan naziv “Kreiramo mogućnosti za krojenje novog života”, a realizuje se u saradanji sa njemačkom razvojnom agencijom GIZ i Ministarstvom za ljudska i manjinska prava Srbije, a sprovodi ga Centar za ekonomsko unapređenje Roma.

U Gradskoj kući su prije nekoliko dana dodijeljeni vaučeri za pokretanje sopstvenih poslova korisnicima projekta koji su prošli obuku za pisanje biznis plana. Projekat je do sada imao oko pedeset polaznika, a njih trideset je do sada našlo zaposlenje kroz rad na postrojenju za reciklažu tekstila i nabavkom šivaće opreme za sopstvenu krojačku radnju.

“Cilj ovog projekta je promovisanje socijalnog preduzetništva i cirkularne ekonomije, posebno kada se radi o Romima i ostalim marginalizovanim grupama, da ih i finansijski osnažimo, da radimo na njihovom zapošljavanju i samozapošljavanju. Grad Sremska Mitrovica kroz Gradsku upravu za socijalnu i zdravstvenu zaštitu radi na ovom polju socijalnog preduzetništva, tako što udruženjima građana po javnom konkursu dodjeljujemo sredstva, kako bi započeli svoje neke nove poslove ili nove investicije. Trenutno radimo na izradi lokalnog akcionog plana za zapošljavanje u koji će naravno biti ubačeno i socijalno preduzetništvo i cirkularna ekonomija”, rekla je Svetlana Milovanović, gradonačelnica Sremske Mitrovice.

Kako je kazala Vesna Vidojević, projektna menadžerica GIZ-a u Srbiji, Grad Sremska Mitrovica izabran je za realizaciju projekta zbog inovativne ideje koja se tiče zelene ekonomije i socijalnog preduzetništva.

“Bespovratna sredstva u iznosu od 100 hiljada eura dodijeljana su u Sremskoj Mitrovici zbog inovativne ideje socijalnog preduzetništva i zapošljavanja u zelenoj ekonomiji. Zaista nam je važno što je sve iz prijedloga projekta i sprovedeno i dodjelom ovih vaučera obilježavamo taj rezultat. Lica iz ugroženih kategorija su prošla obuku za reciklažu tekstila, krojačke poslove i obuke za pisanje biznis planova. Oni će moći da osnuju socijalna preduzeća i da osnaže svoju porodičnu ekonomiju kroz sopstveni posao”, kazala je Vidojević.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button