Novosti

Domaća remek djela na 23. izdanju Mediteran Film Festivala, među njima i “Čergari” Drenka Orahovca

D.M.

Sedam remek djela domaće kinematografije Mediteran Film Festival prikazat će u off programu “Filmski centar Sarajevo”. Riječ je o filmovima koji su u vremenu u kojima su nastali bili miljenici i publike i žirija na festivalima širom svijeta.

Život i uvjete pod kojima rade građevinski radnici za vrijeme izgradnje pristupnih puteva, uspinjača, utovarnih stanica, te rada u kamenolomu u Varešu pratimo u “Drugom udaru” Vlade Balvanovića, rudare iz Kaknja u “Gdje su nekad rasli mladi orasi” Bakira Tanovića, dok će nas Vlatko Filipović odvesti u “Zemlju Neretljansku”.

Na ovogodišnjem festivalu bit će prikazana i priča o Romima koji se pokušavaju zadržati u jednom kraju Bosne, ali ih sredina, zbog predrasuda, ne prihvaća. Radi se o filmu “Čergari” redatelja Drenka Orahovca.

Rudarima i mentalitetu radničke klase ponovno nas vraća Petar Ljubojev u “Stanarskom pravu lagumaša Safera”, dok nas Milutin Kosovac vodi na putovanje s kozarom Antom u filmu “Nemam ništa protiv Boga”.

U ovom programu pažnju ljubitelja filma zasigurno će privući i “Faraon Stipe iz Vidoša”, redatelja Ratka Orozovića. Priča o čovjeku koji je nakon prekida obrazovanja znanje stjecao čitajući knjige. Faraon Stipe je jedinstven primjer samoukog arhitekta, s vlastitim stilom koji je pobijedio okolnosti života.

Filmski centar Sarajevo, kao pravni nasljednik arhive bosanskohercegovačke kinematografije (Bosna film, Sutjeska film, Studio film), brine se za očuvanje filmske baštine kroz arhiviranje, restauriranje i digitalizaciju arhivske građe. U katalogu Filmskog centra nalazi se više od 70 dugometražnih igranih filmova, oko 600 dokumentarnih i kratkih filmova i tisuće metara filmskih materijala koji svjedoče o bogatstvu bosanskohercegovačkog filma, ali i o burnoj povijesti zemlje u razdoblju od 1945. do 1992. godine.

Podsjećamo, u takmičarskom programu 23. Mediteran Film Festivala, po izboru selektora Zdravka Mustaća, natjecat će se dvadeset naslova – deset dugometražnih i deset kratkih dokumentarca.

Festival će biti održan od 11. do 15 oktobra u Širokom Brijegu.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button