Intervju

MINA MEDIĆ: Svratište je jedno sigurno okruženje koje neguje i podstiče adekvatan razvoj dece

Razgovarala: Milica Milojević-Kostić

Više od 60 obroka svakodnevno dobiju deca ulice u dva Svratišta koja su u nadležnosti Centra za integraciju mladih u Beogradu. U glavnom gradu postoji još jedno, kao deo usluge Prihvatilišta. Koliko je deci koja veliki deo dana provode van domova, a često i van škola, važno da imaju ovakvo mesto razgovarali smo sa Minom Medić, koordinatorkom Svratišta.

Koliko korisnika trenutno boravi u koje kontroliše Centar za integraciju mladih?

-Dva Svratišta koja vodi CIM koristi preko 350 devojčica i dečaka koji su u uličnoj situaciji. Naši korisnici imaju između 5 i 15 godina.

Da li je preko leta smanjen broj dece koja dolaze kod vas?

-Preko leta jeste smanjen broj dece, međutim poslednje dve godine (od početka pandemije) generalno više dece posećuje Svratišta. Recimo, ovog leta kao i proslog, bilo je više dece nego recimo 2019. godine. 

Koliko Vam je početak školske godine doneo više posla?

-Početak školske godine je jedan od najintenzivnijih perioda u godini. Tokom leta smo vežbali čitanje, pisanje i matematiku kako bismo što spremniji dočekali školsku godinu. Pripremamo školske pakete za svu decu, organizujemo podelu. Komuniciramo sa svim školama koje deca pohađaju (34 škole u Beogradu) i sa roditeljima kako bismo osigurali da imamo sve informacije koje su deci bitne na samom počektu.

Na društvenim mrežama viralna je objava da vam je potreban pribor, pomoć oko užine. Šta je najneophodnije?

-U jesen, odnosno kako se zima približava, sve potrebniji su sezonska obuća i jakne. Pored toga, sredstva za ličnu i higijenu prostora. Naravno, slatkiši i slaniši su uvek dobrodošli. jer svaki dan podelimo oko 60 školskih uzina.

Šta deca  sve dobijaju tokom svakodnevnog boravka?

-Stručni tim Svratišta takođe decu i njihove porodice povezuje sa institucijama sistema, pruža im podršku prilikom upisa u školu i tokom školovanja. Organizujemo različite kreativne, edukativne, sportske aktivnosti. Vodimo decu u bioskope, pozorišta, muzeje, igraonice kako bismo im onogućili da vide ono što inače nisu u prilici i kako bismo podstakli njihovu socijalizaciju. Specijalni pedagozi i socijalne radnice deci prižaju psihosocijalnu podršku i uče ih životnim veštinama. 

Dakle, Svratište je jedno sigurno okruženje koje neguje i podstiče adekvatan razvoj dece koja su definitivno najugroženija u našem drustvu.

 Koliko im znači sve ono što dobijaju kod vas?

-Naš utisak i ono što čujemo/vidimo kod dece je da im je Svratište kuća. Tu se osećaju dobro, niko ih ne osuđuje, tu mogu da se potpuno opuste i rade ono što im prija. Najbolji pokazatelj toga koliko Svratište znači deci je to što većina njih svakodnevno dolazi kod nas iako nisu u obavezi. Deca su u Svratištu srećna.

Kako obezbeđujete sredstva za sve aktivnosti?

-Svratišta projektno finanansiraju jedan deo svojih potreba (stručni tim, ručak, računi). Drugi deo (odeća, obuća, školski pribor, sredstva za ličnu higijenu, užine) dobijamo putem donacija od gradana i kompanija na šta smo posebno ponosni i što nas čini jedinstvenom uslugom u našem sistemu.

Građani, tj. pojednici su nam najveća podrška i bez njih definitivno ne bismo mogli da radimo. Kompanije uzimaju drugo mesto u ovoj podeli. 

Kako većinska zajednica reaguje na rad Svratišta za decu ulice?

Većinska zajednica reaguje veoma pozitivno. Jedan od razloga je verovatno i otvorenost u radu – ne oklevamo da potrebe, a ni probleme podelimo sa onima koji nas podržavaju. Ovaj dobar odnos je ekstremno važan jer pomaže i smanjenju jaza između dece u uličnoj situaciji i većinske zajednice. Ovo i jeste deo misije Svratišta. 

Deca koja rade na ulici ne biraju da tako žive. Njihove porodice takođe ne biraju takav život. Deca i njihove porodice rade na ulici zato sto su ekstremno siromašni i to im je glavni izvor prihoda.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button