Region

Trening o ljubavi i „blokoranju“ mržnje u niškoj školi

Ovaj program podržava ključne lokalne aktere i korisničke institucije u Srbiji i na Zapadnom Balkanu u borbi protiv diskriminacije, govora mržnje i zločina iz mržnje, kao i u borbi protiv diskriminacije prema manjinama i promovisanju prava LGBT osoba, a posebno je usmeren prema ugroženim grupama u našem društvu.

M.M.K

Kako da bolje razumeju značaj suprotstavljanja govoru mržnje, rasizmu i diskriminaciji, deca iz Osnovne škole „Radoje Domanović“ mogla su da nauče u okviru zajedničke radioinice u okviru  kampanje Evropske unije i Saveta Evrope „Blokiraj mržnju. Podeli ljubav!.

Deo kampanje i glumica Milena Radulović, koja je inače javno progovorila o seksulanom zlostavljanju na časovima glume u mladosti.

Kampanja se sprovodi u saradnji sa projektom „Kvalitetno obrazovanje za sve“. DirektorZavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Branislav Ranđelović  istakao je da je ovo jedan je od najvažnijih projekata koji se trenutno realizuje u našem obrazovnom sistemu, pod pokroviteljstvom Saveta Evrope i Evropske unije.

Tokom ovog projekta učenici i nastavnici mogu da se upoznaju sa načinima razvoja demokratske kulture, kao jedne od osnovnih kompetencija za život. Takođe, projekat je značajan za povezivanje i razvijanje interkulturalne tolerancije, razumevanja i važnosti prepoznavanja govora mržnje.

Ambasadorka kampanje glumica Milena Radulović naglasila je da su deca i mladi svakodnevno izloženi raznim negativnim uticajima na društvenim mrežama, a najjači utisak ostavlja govor mržnje.

Još jedan od ambasadora kampanje, glumac Slaven Došlo, glumac i ambasador podsetio je koliko je  važno da shvatimo da naše reči i dela mogu da ostave ozbiljne posledice na druge ljude.

Način na koji komuniciramo može da bude u korist razumevanja i ljubavi ili pak u korist podela i mržnje. Tu smo da podsetimo da je uvek lepše živeti u tolerantnom društvu gde različitosti čine celinu i obogaćuju svačiji život – istakao je on.

Direktorka škole Dušica Tričković poručila je da je dužnost škole i osnaživanje dece da ne ćute kada se osećaju loše ili trpe nasilje.

Podrška koju škola pruža učenicima je neophodna za njihovo bezbedno i zdravo odrastanje. Put demokratskih vrednosti kojim vodimo naše učenike, je put slobode govora, razvijanja kreativnosti i pozitivnog stava prema školi, sebi i životu, rekla je ona.

Tobias Flesenkemper, šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu najglasio je da je ova kampanjaključna je poruka rada Saveta Evrope za ravnopravnost i različitost u Srbiji.

Internet kampanja se fokusira na mlade ljude, gde oni provode dosta vremena. Biti svestan i delovati za ljudska prava svih je ključni element kompetencija za demokratsku kulturu, kako ovde u Nišu, tako u Srbiji i celoj Evropi.“

„Blokiraj mržnju. Podeli ljubav!” kampanja ima za cilj suzbijanje različitih oblika govora mržnje usmerenih na određene zajednice i pojedince u Srbiji, posebno na ugrožene i manjinske grupe. Internet omogućava slobodno izražavanje mišljenja, ali stvara lažan utisak da komentari ne ostavljaju tragove, dok naprotiv, ostaju zauvek. U onlajn svetu svako može postati žrtva govora mržnje, bez obzira na društveni status, godine i pol. Govor mržnje najčešće pogađa ranjive grupe kao što su žene, manjine i osobe sa invaliditetom.

Kampanja  se odvija onlajn, putem stranica na društvenim mrežama  u okviru projekta „Promocija različitosti i ravnopravnosti u Srbiji“ koja je deo zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope . Ovaj program podržava ključne lokalne aktere i korisničke institucije u Srbiji i na Zapadnom Balkanu u borbi protiv diskriminacije, govora mržnje i zločina iz mržnje, kao i u borbi protiv diskriminacije prema manjinama i promovisanju prava LGBT osoba, a posebno je usmeren prema ugroženim grupama u našem društvu.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button