Region

Taksista u Zagrebu pretučen samo zato što je Rom, napadač još nije uhapšen

D.M.

Vozač taksija romske nacionalnosti, Enis. I., napadnut je prije desetak dana u Zagrebu samo zato što je Rom. Pijana mušterija najprije ga je počela ispitivati o nacionalnosti, a kada su zabunom krenuli u pogrešnom smjeru optužio ga je za krađu i krenuo udarati.

“Udario me šakom u glavu gdje je meni počela špricati krv. Ja sam bio u šoku, pod stresom. Ja sam krenuo zvati policiju. On je meni rekao, ti ćeš meni zvati policiju. Sad ćeš vidjet, Cigane jedan, sad ću te ubiti. On je izlazio iz auta, krenuo na mene gdje je počeo nešto posezati za džepom. Da li je on imao nož ili nešto.. U tom trenutku sam se jako uplašio i počeo bježati oko auta, a on je mene pokušavao sustići”, ispričao je.

S napadačem su bile i tri žene. Svi su pobjegli, a nesretnom taksisti pomogao je policajac koji se našao u blizini. S povredama glave završio je u Hitnoj i preporučena mu je psihijatrijska pomoć.

Kako je kazao, ima trauma, boji se voziti, i ne spava noćima.

“Ja sam u tom trenutku bio toliko iznenađen. Ja ne bih nikada nekog napao fizički samo zato što je druge boje kože”, kazao je taksista.

Napad je najoštrije osudio i zastupnik romske nacionalne manjine.

“Očekujem da institucije odrade svoj dio posla. A mi ćemo sve učiniti i pomoći dječaku. Jer takvi i slični napade su sve češći na pripadnike romske zajednice”, rekao je zastupnik romske i grupe nacionalnih manjina, Veljko Kajtazi.

Da su zločini iz mržnje u porastu, pokazuju i podaci MUP-a. 2020. prijavljeno ih je 87, a lani 101. Od toga ih je čak 67 bilo motivirano nacionalnim porijeklom, 13 spolnom orijentacijom, 12 rasnom pripadnošću ili bojom kože, a 8 zbog vjeroispovijesti.

Napadnuti Rom je istakao da njegova porodica nikada nije bila socijalni slučaj, a da je on završio srednju školu.

“Trudim se maksimalno na pošten način zaraditi novce i eto šta se dogodi na radnom mjestu dok se boriš za svoju obitelj i sebe”, rekao je.

Policija napadača još nije pronašla.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button