Copy pasteEU Roma

Italija: Hasib Omerović u komi nakon policijske racije, majka traži istinu i pravdu

Italijanske novine Il Manifesto postavile su nekoliko pitanja; Zašto je policija ušla u kuću umjesto da stane na vratima da provjeri dokumente? Jesu li imali nalog za pretres? Zašto su policajci slikali dvoje mladih invalida? Zašto su vrata Hasibove sobe razvaljena?

Hasib Omerović, 36-godišnji Rom, koji je gluh od rođenja, od 25. jula je u komi zbog povreda koje je zadobio kada je ‘pao’ s devet metara visokog prozora svoje spavaće sobe tokom neovlaštenog policijskog upada u njegov stan.

Na pres konferenciji koja je održana prije tri dana u Rimu Hasibova majka Fatima Sejdović, uz političara Riccarda Magija iz stranke +Evropa, glasnogovornika Carla Stasolle iz Udruženja 21. juli i advokata koji zastupaju porodicu, izrazila je nevjericu u ono što se dogodilo i tražila istinu i pravdu.

“Ne mogu zaboraviti kako sam sina zatekla u bolnici, nikada neću moći. Dakle, želim ići do kraja”, kazala je Sejdović.

Prema porodičnoj rekonstrukciji događaja, Hasib je 25. jula bio sam kod kuće, čuvajući svoju sestru s invaliditetom, dok je njegova porodica bila vani. Oko 13.30 majku je nazvala komšinica i pozvala da odmah dođe kući jer je Hasib doživio nesreću. Policajac koji je intervenisao kazao je da je Hasib slomio ruku.

Nakon bolnice, porodica je otišla u policijsku stanicu Primavalle, ali nije mogla dobiti službenu informaciju o tome zašto su policajci u uniformama i civilu pretresli njihov dom. Kako su izvijestile italijanske dnevne novine Avvenire, nekoliko policajaca – neformalno u predvorju policijske stanice – objasnilo je da su otišli u stan provjeriti Hasibove dokumente, te tvrdili da se zaključao u svoju sobu i bacio kroz prozor.

To je potpuno u suprotnosti s pričom Hasibove sestre o onom što se dogodilo.

“Otvorila sam vrata i ušli su normalno obučeni žena i muškarci, žena je zatvorila vrata hodnika, tražila je Hasibove dokumente, slikala, tukli su ga palicom, Hasib je pao i počeli su ga udarati šakama i nogama… utrčao je u svoju sobu i zatvorio se … razbili su vrata … udarali su ga šakama i nogama, podigli ga i bacili”, ispričala je sestra.

Komšinica koja je čula udarac, slikala je Hasiba krvavog na pločniku. Željela je ostati anonimna, ali je svjedočila da je vidjela dvojicu policajaca kako stoje u blizini Hasiba, koji je izgubio svijest nakon što se vukao nekoliko metara.

Kada se porodica vratila, zatekli su svoj dom u neredu, Hasibovi dokumenti bili su razbacani po stolu, vrata njegove sobe razbijena, drška metle slomljena na dva dijela, cijev radijatora bila je otkinuta sa zida, roletne na prozorima nasilno otvorene i pronašli su tragove Hasibove krvi na trenerci i njegovoj posteljini.

Dan prije policijske racije, vlasnik lokalnog bara upozorio je jednu od Hasibovih sestara na objavu na društvenim mrežama u kojoj se Hasib optužuje za uznemiravanje djevojaka u komšiluku. Na Facebook stranici Primavalle, pored fotografije Hasiba stoji tekst: “Čuvajte se ovakvih bića jer uznemiravaju djevojke, moraju se poduzeti mjere”.

Dan kasnije, tokom policijske posjete njegovoj kući, Hasib – koji ima potpuno čist dosje i nikada ga prije ovog kobnog susreta policija nije ispitivala – završio je u komi.

Italijanske novine Il Manifesto postavile su nekoliko pitanja; Zašto je policija ušla u kuću umjesto da stane na vratima da provjeri dokumente? Jesu li imali nalog za pretres? Zašto su policajci slikali dvoje mladih invalida? Zašto su vrata Hasibove sobe razvaljena? Kakva je potreba ili hitnost postojala da se Habib zadrži, a on tog dana nije ni izašao iz kuće? Šta je pronađeno u kući što bi moglo opravdati takvo ponašanje? Zašto nije bio prisutan službenik koji bi mogao komunicirati s Hasibom znakovnim jezikom?

Tužilac je otvorio slučaj protiv nepoznatih osoba za pokušaj ubistva, a nakon konferencije za novinare iz Odjela za javnu sigurnost izjavili su da će policijski komesar Lamberto Giannini “lično pratiti istrage koje provodi centrtala policije u Rimu, kako bi rasvijetliti slučaj, garantujući stalnu saradnju tužiocu.

Hasibova majka očajnički želi znati pravu istinu o tome šta se dogodilo. Potpisivanjem peticije možete podržati kampanju Udruženja za istinu i pravdu za Hasiba.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button