Copy pasteEU Roma

“Glasajte za nas da je više nikad ne vidimo”: Video italijanskog političara s Romkinjom izazvao bijes

Di Giulio je snimio video dok je šetao ulicom u centru Firence, a žena mu je veselo mahnula prije nego što je shvatila njegovu namjeru. “Ne, ne govori to”, odgovorila je. "Ja se ne bojim."

Političar iz italijanske krajnje desne Lige izazvao je bijes nakon što je implicirao da će stranka osloboditi ulice od Roma ako pobijedi na općim izborima krajem ovog mjeseca.

Alessio Di Giulio, vijećnik Lige u Firenci, snimio je video kako prilazi Romkinji i, govoreći u kameru, rekao je “glasajte za Ligu 25. septembra i više je nikad nećete vidjeti.”

Di Giulio je snimio video dok je šetao ulicom u centru Firence, a žena mu je veselo mahnula prije nego što je shvatila njegovu namjeru. “Ne, ne govori to”, odgovorila je. “Ja se ne bojim.”

Liga, koju vodi Matteo Salvini, dio je trostruke koalicije koja uključuje krajnje desničarsku Braću Italije i Forzu Italiju Silvija Berlusconija za koju se predviđa da će pobijediti na izborima.

Suzbijanje romske zajednice provođenjem popisa stanovništva i protjerivanjem onih koji ilegalno žive u Italiji bilo je jedno od Salvinijevih obećanja na nacionalnim izborima 2018. godine.

Enrico Letta, čelnik Demokratske stranke lijevog centra, osudio je Di Giuliov video.

“Neke šokantne stvari događaju se u ovoj predizbornoj kampanji”, rekao je Letta, misleći i na Giorgiu Meloni, čelnicu Braće Italije i moguću sljedeću premijerku zemlje koja je prošlog mjeseca podijelila video Ukrajinke koju je silovao tražitelj azila u talijanski grad. “Koliko daleko će još ići?”

Di Giulio se branio od optužbi za rasizam od strane Darija Nardelle, gradonačelnika Firence, tvrdeći da ima djevojku iz Nigerije i da je jednostavno želio osuditi “zločin prosjačenja”. Iako postoje određena ograničenja, prosjačenje u Italiji nije kazneno djelo.

Salvini je rekao da je video “glup”.

“Probleme rješavate sa snagama reda i mira, rezolucijama, a ne video snimkama sa jednom osobom”, dodao je.

Potpora Ligi, nekoć najvećoj italijanskoj stranci, više se nego prepolovila posljednjih godina, kako je Melonina zvijezda rasla. Njena stranka predvodi desnu koaliciju i porasla je do gotovo 26 posto u anketi javnog mnijenja u utorak, povećavajući jaz s Demokratskom strankom, koja je u anketi dobila 21,4 posto.

Tradicionalne pristalice Lige, posebno vlasnici kompanija u njenim sjevernim uporištima, okreću leđa stranci kao rezultat Salvinijeva doprinosa padu vlade Marija Draghija u julu i njegovog stava o sankcijama Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Salvini, koji je ranije hvalio Vladimira Putina, rekao je u ponedjeljak da sankcije umjesto da štete Rusiji štete zemljama koje su ih uvele. Njegovo je stajalište u suprotnosti s Melonijevim, koji je nastojao uvjeriti međunarodne promatrače da će koalicija, ako uđe u vladu, podržati Ukrajinu i pridržavati se smjernica EU-a i NATO-a o ruskim sankcijama.

(Newipe/The Guardian/AJ Eng)

Srodni artikli

Back to top button