Novosti

Vrijeme je za još jedno izdanje Pravo Ljudski Filmskog Festivala!

Kao i prethodnih godina, pozivamo osobe starije od 16 godina koje vole filmsku umjetnost, druženje, rad u timu te žele sticati nova znanja, vještine i iskustva, da nam se pridruže u organizaciji Festivala

17. Pravo Ljudski Filmski Festival (PLJ17) ove godine održava se od 17. do 22. septembra u Sarajevu. Izuzev promjene datuma održavanja, ove godine Festival donosi niz noviteta u odnosu na predhodna izdanja.

Ovogodišnje izdanje Pravo Ljudski je filmsko iskustvo koje korespondira sa svijetom na koji smo kao društvo navikli posljednjih godina. Život u lockdownu, između zatvorenih granica, ekonomska kriza, ratovi, mizoginija i stalno prisutni patrijarhat doveli su nas do toga da svoje potrebe svedemo na minimum, živimo udaljeni jedni od drugih i komuniciramo preko ekrana, izolirani strahovima, maskama, žicama i zidovima. Stoga se ovogodišnje festivalsko izdanje sažima na manje programa i filmova fokusiranih na samu suštinu i kritična pitanja trenutka u kojem se nalazimo.

O programskom senzibilitetu izdanja, filmovima i gostima govorit ćemo u narednom periodu, a ovom prilikom predstavljamo vizualni identitet izdanja kao vizualni otisak programskog pristupa.

Za vizualni identitet PLJ17 i ove godine je odgovoran grafički dizajner Amir Berbić koji je već 11 godina uz PLJ, a za ovogodišnje rješenje kaže: “Vizual PLJ17 je u potpunosti tipografsko rješenje koje sačinjava kompozicija slova koja asociraju na masovnost – mase ljudi, redove, kolone iz različitih pravaca… U pitanju je tamni ključ u kojem element optimizma dolazi jedino od slova PRAVO LJUDSKI i oštrog žutog polja koje je granica/razgraničenje, a ujedno i nečije svjetlo ili nada.”

“Mogućnost preživljavanja kao politički prostor je prvi i vjerovatno najzahtjevniji program ovogodišnjeg izdanja, u kojem predlažemo, ili prihvatamo, da do političke nade možemo samo kroz traženje i pronalazak rascjepa i pukotina (u sistemu). Tako da jedno čitanje elementa vizualnog identiteta PLJ17 i boje u rješenju mogu biti odškrinjena vrata, ili snop svjetla, ali treće čitanje može biti i rascjep ili pukotina. Drugi program, Kako zamišljamo politički rad? sačinjavaju različiti filmski radovi koji ukazuju na mnogozvučje u političkom. Tu je naglasak na kreiranje neočekivanih kombinacija jer su to prakse koje neoliberalizam neće komodifikovati – jer ih neće (bar neko vrijeme) prepoznati. Iz toga čitamo kompoziciju vizuala koja je na prvu skoro asimetrična, ali i u tome gradi nešto slojevito i novo”, poruka je programskog tima Festivala.

Kao i prethodnih godina, pozivamo osobe starije od 16 godina koje vole filmsku umjetnost, druženje, rad u timu te žele sticati nova znanja, vještine i iskustva, da nam se pridruže u organizaciji Festivala.

I ovaj put Festival se održava u kinu Meeting Point, dok će se dio pratećih programa odvijati u Filmskom centru Sarajevo, te u Historijskom muzeju BiH.

Za sve informacije o programu, lokacijama i svim ostalim festivalskim aktivnostima, pratite web stranicu pravoljudski.org, naše društvene mreže i hashtagove #plj17 i #pravoljudski17.

(Pravoljudski/Newipe)

Srodni artikli

Back to top button