EU Roma

Vijeće Evrope i EU: Nova inicijativa za pomoć Romima u Bugarskoj i Rumuniji

Novi sporazum – poznat kao „ROMACT 9” – ima budžet od 1,7 miliona eura i trajat će 20 mjeseci od januara 2023.

Novi sporazum između Vijeća Evrope i Evropske unije pomoći će marginaliziranim romskim zajednicama u Bugarskoj i Rumuniji u pristupu obrazovanju, stambenom zbrinjavanju i zapošljavanju, te promovisanju inkluzije Roma.

Do danas je program ROMACT mobilizirao više od 140 miliona eura za finansiranje više od 120 različitih projekata u ove dvije zemlje. Gotovo 7 hiljada lokalnih zvaničnika također je sudjelovalo u treninzima u sklopu zajedničkog programa, kazali su iz Vijeća Evrope.

Novi sporazum – poznat kao „ROMACT 9” – ima budžet od 1,7 miliona eura i trajat će 20 mjeseci od januara 2023.

U okviru programa ROMACT, Vijeće Evrope i EU razvili su poseban pristup koji spaja lokalne vlasti i Predstavnike romske zajednice da bi se dogovorili oko prioriteta, pripreme akcionih planova i osiguranja sredstava za projekte koji pomažu Romima. Lokalne vlasti igraju važnu ulogu, na primjer osiguravajući tekuću vodu i kanalizaciju romskim zajednicama i razvijajući infrastrukturu, kao što su ceste i dječja igrališta, kao i pomažući Romima tokom pandemije COVID-19.

Sporazumom se proširuje zajednički program Vijeća Evrope i EU koji je pokrenut u oktobru 2013. i koji je uključio skoro 150 općina u ove dvije zemlje, saopćili su iz Vijeća Evrope.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button