Region

Panel o romskoj umjetnosti održan na međunarodnom festivalu u Crnoj Gori

Program Evropskog romskog instituta za umjetnost i kulturu (ERIAC) odnosi se na širenje znanja o romskoj savremenoj umjetnosti kroz javnu diskusiju i nastupe muzičara, koji ljepotom i snagom umjetnosti nastoje ukloniti etničke barijere.

ERIAC panel-diskusija sa temom o aktuelnostima u romskoj umjetnosti, praćena muzičkim programom, održana je u okviru međunarodnog festivala u Crnoj Gori, KotorArt Pjace od filozofa i međunarodnog projekta „MODIFYING ERROR 404: ka zelenim, digitalnim i inkluzivnim društvima“.

U programu su učestvovali Zoran Tairović iz Srbije, akademski slikar i multimedijalni umjetnik, sa doktoratom interdisciplinarnih studija menadžmenta primijenjenih umjetnosti, aktivista i direktor Interkulturalnog teatra, Sead Kazandžiju, vizuelni umjetnik iz Albanije, koji radi u različitim medijima, uključujući slikarstvo, instalacije, video i performans, Alina Šerban, glumica, dramska spisateljica i prva romska rediteljka u Rumuniji, Jadranka Ivković direktorica ERIAC Srbija i muzičari, braća Danijel (harmonika) i Darko Piler (violina). Danijel Piler studirao je na Prajner konzervatorijumu u Beču dok je Darko Piler studirao na Konzervatorijumu „Rihard Vagner“ i trenutno važi za najmlađeg profesora u Beču.

Muzički dio večeri otvorio je Ferenc Šnetberger, mađarski džez gitarista rođen u romskoj porodici. Studirao je na Džez konzervatorijumu „Bela Bartok“ u Budimpešti. Svira u orkestrima koje je osnovao, ali i sa poznatim svjetskim zvijezdama džez muzike.

Program Evropskog romskog instituta za umjetnost i kulturu (ERIAC) odnosi se na širenje znanja o romskoj savremenoj umjetnosti kroz javnu diskusiju i nastupe muzičara, koji ljepotom i snagom umjetnosti nastoje ukloniti etničke barijere.

Projekat je podržan od strane Fondacije za otvoreno društvo.

Inače, u okviru festivala održan je i koncert grupe Kal, a poruka poslana s ovog događaja je da muzika govori svim jezicima svijeta, te da ima moć ujedinjenja.

Bend Kal, čiji naziv potiče iz romskog jezika i znači crno, kroz svoju muziku godinama aktivno predstavlja kulturu romskog naroda, u zemlji i inostranstvu.Pored velikih evropskih turneja,Kal u svom višegodišnjem postojanju broji i dvije interkontinentalne, američke turneje, 2006. i 2008. godine, kada su na kultnoj sceni Joe’s Puba u Njujorku nastupili sa Ričardom Tompsonom i Leonardom Koenom.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button