Region

Zajednički projekat lokalnih samouprava, GIZ-a i ministarstva za podršku visokoobrazovanim Romima

Niš je jedan od gradova koji se priključio ovom programu. Kako je navedeno na zvaničnoj fejsbuk stranici gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski, u Gradskoj upravi će u narednih osam meseci, visokoobrazovani Romi i Romkinje biti deo velike gradske porodice

Tekst: M.M.K.

U narednih nekoliko meseci 26 Roma i Romkinja koji su završili fakultet dobiće posao na određeno vreme u nekoj od javnih uprava širom zemlje. U Palati Srbija, predstavnici  jedinica lokalnih samouprava potpisali su Memorandum o saradnji sa Vladom Srbije, odnosno sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, čime je i zvanično otpočeo Program zapošljavanja Roma i Romkinja.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog raspisao je tokom juna javni poziv za uključivanje u program „Podsticanje zapošljavanja visoko obrazovnih Roma i Romkinja u jedinicama lokalne samouprave“.

Kako navode iz Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine ovaj program zapošljavanja  ranije su dogovorile Vlada Republike i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

Niš je jedan od gradova koji se priključio ovom programu. Kako je navedeno na zvaničnoj fejsbuk stranici gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski, u Gradskoj upravi će u narednih osam meseci, visokoobrazovani Romi i Romkinje biti deo velike gradske porodice.

U ime Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, svečanom potpisivanju Memoranduma, prisustvovali su zamenik predsednika, Aleksandar Balinović i predsednica Izvršnog odbora, Pava Čabrilovski.

Da je zapošljavanje visokoobrazovanih Roma važno, stalno podsećaju i aktivisti i borci za ljudska i manjinska prava. U susred predstojećem popisu stanovništva koji za dva meseca počinje u Srbiji, predstavnici pokreta Opre Roma pozvali su pripradnike svog naroda da se izjasne o nacionalnoj pripranosti, jer je važno da se zna koliko ih ima – kako bi lakše ostvarili prava koja su im garantovana Ustavom i međunarodnim konvencijama.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button