Novosti

Predstava “Romska bajka” večeras u Jablanici

Predstava kroz svijet legendi otkriva nepoznatu kulturu Roma i ruši brojne predrasude prema njima, ukorijenjene u našem društvu

D.M.

Predstava “Romska bajka” bit će izvedena večeras u Jablanici u 20:30 sati.

Predstava je nastala na osnovu dramatizacije romskih legendi koju je uradila Ljubica Ostojić. U predstavi igraju Sara Kljajić, Emana Tabaković, Almedina Mukabel, Dino Gluhović, Haris Pašić, Teo Sandžaktar i Adnan Bratić, a predstavu je režirao Sead Đulić.

Predstava kroz svijet legendi otkriva nepoznatu kulturu Roma i ruši brojne predrasude prema njima, ukorijenjene u našem društvu. Cilj ove predstave je upoznati, prije svega mlade ljude, sa kulturom, običajima, porijeklom i slično najbrojnije nacionalne manjine u Bosni i Hercegovini i time doprinijeti njihovom boljem razumijevanju. Predstava istovremeno razotkriva i naše neznanje i nepoznavanje ljudi koji žive tu, oko nas, što u suštini jeste izvor predrasuda i stvaranja stereotipa koje kao mit prenosimo sa generacije na generaciju. Predstava to razotkriva i poučava nas o bogatoj tradiciji i kulturi Roma.

Igraće se na platou Muzeja Bitke za ranjenike u okviru Jablaničkog ljeta 2022., a istovremeno je početak realizacije projekta “Teatrom protiv predrasuda” što ga Mostarski teatar mladih realizira uz podršku Pro budućnosti.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button