Region

Jaha: Kampanja CKM-a će ostati zabilježena u istoriji CG kao najteža uvreda i ponižavanje romskog naroda

Jaha smatra da ova situacija povlači sa sobom niz drugih pitanja, kao što su stepen ozbiljnosti i stručnosti rada nevladinih organizacija "koje se očigledno vrlo površno bave romskom zajednicom", kao i nedostatak volje za suštinsko uključivanje i konsultovanje Roma.

Fotografije pripadnika romsko-egipćanske populacije u radnim komunalnih odijelima koje se koriste za kampanju su veoma diskriminatorne, a ova situacija je poražavajuća za kompletno crnogorsko društvo, smatra izvršni direktor NVO Mladi Romi Samir Jaha.

Iz te nevladine organizacije su izrazili zabrinutost i osudili negativnu kampanju NVO Crnogorske kulturne mreže (CKM) ”Crna Gora bez podjela”.

Jaha smatra da ova situacija povlači sa sobom niz drugih pitanja, kao što su stepen ozbiljnosti i stručnosti rada nevladinih organizacija “koje se očigledno vrlo površno bave romskom zajednicom”, kao i nedostatak volje za suštinsko uključivanje i konsultovanje Roma.

Oni zahtjevaju od CKM da se pod hitno prekine sa ovom kampanjom koja će “ostati zabilježena u istoriji Crne Gore kao najteža uvreda i ponižavanje romskog naroda koji ima bogatu kulturu, istoriju, običaje, muziku a posebno upečatljivu narodnu nošnju”.

Jaha ističe da je kampanja koja se nalazi na internet portalima, pa čak i na bilbordima, naišla na brojne negativne reakcije pripadnika romske zajednice, romskih NVO, određenih političkih partija, medija i mnogih drugih društvenih aktera.

NVO Mladi Romi

Posebno smatraju važnim, kako navodi, riječi podrške i osuđujuće reakcije na ovu kampanju velikog broja građana Crne Gore.

“Upitno je i kako smo kao društvo došli u ovakvu situaciju da se podržavaju projekti koji više škode nego što koriste romskoj zajednici, kako je nedostatak senzibiliteta prema romskoj zajednici ovoliko visoko izražen, potom kako pored svih dosadašnjih uloženih napora, realizovanih projekata, značajno uloženih sredstava od različitih aktera i dalje postoje visok stepen izraženih predrasuda i stereotipa prema romskoj zajednici”, kazao je Jaha.

NVO Mladi Romi su pozvali sve društvene aktere koji se i bave unapređenjem položaja romske zajednice da suštinski uključuju pripadnike romske zajednice, da iskazuju i promovišu solidarnost, odgovornost, kvalitetno i dobro upravljanje kako ovakvih primjera ne bi bilo. Saopštili su da je ta NVO juče javno iskazala protest ispred bilborda sa navedenom fotografijom i zahtjevali da se prekine sa ovom kampanjom, te poručuju da romska zajednica napreduje, ali da se percepcija javnosti o Romima sporo mijenja.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button