Region

Mnogi osudili projekat: Komunalno radno odijelo nije dio romske kulturne nošnje

Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava ocijenilo je da ta kampanja otvoreno diskriminiše romsku zajednicu.

Romski savjet osudio je projekat “Crna Gora bez podjela” koji realizuje “Crnogorska kulturna mreža”, ističući da se taj savjet godinama unazad bori da svoj narod predstavi u pozitivnom svjetlu.

“Smatramo da radnici zapošljeni u D.O.O Čistoća u radnom odjelu nisu dio romske kulturne nošnje i svaka alegorija ne može doprinijeti smanjenju stereotipa ma koliko u dobroj volji bila namijenjena”, kazali su oni.

Oni su reagovali na projekat “Crna Gora bez podjela” koji je pokrenula Crnogorska kulturna mreža (CKM), a na fotografijama ljudi odjevenih u nošnjama koje su zastupljene u Crnoj Gori, pripadnici romske populacije su prikazani u radnoj opremi komunalnih radnika.

Navode i da je mnogo napora i resursa uloženo u inkluziju Roma u Crnoj Gori.

Iz Romskog savjeta su kazali i da su realizatori prisustvovali godinama ranije obilježavanju Dana Roma 8. aprila “znali bi da imamo određenu nošnju koja predstavlja našu kulturu”.

“Da je umjetničko djelo zamislili bi se, ali ovako jedna NVO ne smije raditi jer se ovime produbljuje sve za šta smo se zalagali. Da se zapitamo da je umjesto bilo koje druge nošnje bila uniforma čistoće, bi li se smjelo i pomisliti na to?”, zaključuje se u obraćanju Romskog savjeta.

Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava pozvalo je Crnogorsku kulturnu mrežu (CKM) da ispravi propust i romsku zajednicu u Crnoj Gori predstavi na način koji joj dolikuje.

Oni su također ocijenili da ta kampanja otvoreno diskriminiše romsku zajednicu.

Takve kampanje, kako su rekli, šalju pogrešne poruke i utiču na ukupni društveni ambijent jednakih šansi i mogućnosti za sve građane Crne Gore.

„Romi i Romkinje imaju tradiciju, kulturu, sve elemente koji treba da budu predstavljeni na fotografijama koje ilustruju projekat ‘Crna Gora bez podjela’, zajedno sa tradicionalnim nošnjama ostalih naroda“, navodi se u reagovanju.

Iz Ministarstva su rekli da je način na koji su predstavljeni direktno u sukobu mnogih interesa, a najviše njihovih.

„Crna Gora je država svih svojih naroda i narodnosti, prepoznata i hvaljena po svom multietničkom, multinacionalnom i multikulturalnom karakteru, gdje je poseban akcenat na unapređenju položaja pripadnika romske manjinske nacionalne zajednice“, kaže se u reagovanju.

„Budući da su svuda u svijetu i dalje najdiskriminisanija populacija, potrebno je vrijeme, sistemski pristup, ali je neophodan senzibilitet svih nas da bi njihovo uključivanje u društvo bilo potpuno i uspješno“, poručili su iz Ministarstva.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button