Region

CKM se izvinio Romima, plakat promijenjen

Iz Crnogorske kulturne mreže su bili prvo istakli da nisu uspjeli da pronađu nošnje. Međutim, sada su izradili nove plakate, na kojima su Romi u narodnim nošnjama.

Nakon što je projekat za plakat izazvao veliku buru, CKM je uradio novi promo plakat i uputio izvinjenje Romima.

Crnogorska kulturna mreža pokrenula je novi projekat “Crna Gora bez podjela”, ali su fotografije kojima su ilustrovali projekat izazvale popriličnu buru. Naime, na fotografijama bili su prikazani mladi ljudi u narodnim nošnjama koje su zastupljene u Crnoj Gori, ali su Romi, među svim jelecima, dimijama i zlatnim tokama, bili obučeni u odijelo radnika komunalnog preduzeća.

Zbog čitavog slučaja reagovale su brojne institucije, a iz Crnogorske kulturne mreže su bili prvo istakli da nisu uspjeli da pronađu nošnje. Međutim, sada su izradili nove plakate, na kojima su Romi u narodnim nošnjama.

Takođe, u saopćenju su uputili izvinjenje pripadnicima romske zajednice.

– Nakon sjednice Upravnog odbora naše organizacije koja je održana u Nikšiću, a na kojoj su analizirani prigovori javnosti na kampanju “Crna Gora bez podjela”, upućujemo najiskrenije izvinjenje pripadnicima RE populacije. Ni u primisli nismo imali namjeru da ih, kroz vizual naše kampanje, na bilo koji način povrijedimo i omalovažimo – stoji u saopćenju.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button