Novosti

Djeca rođena kao posljedica ratnog seksualnog nasilja zakonski prepoznata

“Ovo je zaista jedan veliki iskorak u borbi za ljudska prava, ovo je zaista presedan kako za Bosnu i Hercegovinu, tako i za druge konfliktne i post-konfliktne države”-rekla je Ajna Jusić, predsjednica Udruženja “Zaboravljena djeca rata”.

Tekst: A. Ahmetović

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Zakon o zaštiti civilnih žrtava rata, zakon u kojem su historijski prvi put prepoznata djeca koja su rođena kao posljedica ratnog seksualnog nasilja i silovanja.

Ovo je zaista jedan veliki iskorak u borbi za ljudska prava, ovo je zaista presedan kako za Bosnu i Hercegovinu, tako i za druge konfliktne i post-konfliktne države”-rekla je Ajna Jusić, predsjednica Udruženja “Zaboravljena djeca rata”.

Ona kaže da su se njihova lična iskustva ali i činjenica da nisu imali jednake mogućnosti unutar pravnog sistema BiH pokazala dovoljno jakim da se Vlada Brčko Distrikta odluči na ovako hrabar iskorak. Zahvalni su Vladi Brčko Distrikta na donošenju ovog zakona, te smatraju da isti ovaj zakon mora biti usvojen na nivou Federacije Bosne i Hercegovine kao i na nivou Republike Srpske.

Ni za Brčko, niti za ostatak BiH ne postoje precizni i zvanični podaci o broju djece rođene nakon ratnog silovanja, jer nije vođena evidencija o njihovom rođenju.

Ne postoje ni precizni podaci o broju žena koje su silovane tokom rata u BiH. Procjene Ujedinjenih naroda su da je riječ o 20.000 do 50.000 žena.

Predsjednica ovog Udrženja ističe kako je ovo jako važan trenutak, kako za djecu, tako i za majke.

Pored velikog značaja Zakona za djecu, moramo istaći da je ovo također jako važan i lijep trenutak za naše majke. Za naše majke koje su se cijeli svoj život borile, suočavale sa svojim problemima, istovremeno su se borile i da njihova djeca budu priznata. Čestitamo majkama!”– navodi Ajna Jusić.

Na zakon se čekalo deset godina.

Istovremeno, djeca rođena nakon ratnog silovanja nemaju u ostatku Bosne i Hercegovine status civilne žrtve rata, niti bilo kakva prava koja bi proizašla iz takvog statusa.

Godinama su se iz udruženja “Zaboravljena djeca rata” borili da barem uspiju doći do toga da ne moraju navoditi ime oca pri popunjavanju određenih dokumenata, obrazaca.

Ovo je samo početak, radujemo se procesu implementacije i nadamo se da ćemo nastaviti uživati vašu podršku u daljnjim procesima“– zaključuje Ajna.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button