Region

Umro Bajram Haliti, romski vizionar

Godine 2011. Bajram Haliti objavio je Prvi srpsko-romski rječnik koji se smatra prvim romskim rječnikom u svijetu.

Bajram Haliti (67) je bio romsko srpski političar, novinar, publicista i pisac. Haliti je jedan od najcjenjenijih poznavalaca istorije i kulture Roma.

Objavljivao je pjesme i tekstove u mnogim časopisima, a zastupljen je i u antologiji romske poezije na indijskom, italijanskom, poljskom, bugarskom i engleskom jeziku.

Objavio je dvije drame “Romi u paklu Jasenovca” i “Nedodirljivi ne umiru – Romi djeca božija. Njegovo djelo je uvršteno u PEN-antologiju romskih pisaca 1998. Putevi Roma.

Godine 2011. Bajram Haliti objavio je Prvi srpsko-romski rječnik koji se smatra prvim romskim rječnikom u svijetu. Rječnik obuhvata oko 50.000 riječi i izraza, a objavila ga je novosadska kuća Prometej. Rječnik je pružio zajednički osnov za razvijanje nastavnih planova i smjernica za obrazovne programe, udžbenike i druge nastavne materijale, kao i ispite u školskom sistemu Srbije.

Knjiga je namijenjena svima onima koji se bave i koji će se baviti romskim jezikom. Nakon ovog objavio je i druge rječnike.

U periodu kada je živio na Kosovu bio je zaposlen u RTV Priština kao novinar. Jedno vrijeme bio je i pokrajinski sekretar za informisanje Kosova i Metohije. U Gnjilanu je 1995. godine pokrenuo informativno politički list na srpskom i romskom jeziku Ahimsa (Nenasilje), posvećen romskim i srpskim temama.

Na 7. Svjetskom kongresu Roma, održanom u Zagrebu 23-25. oktobra 2008. godine, Bajram Haliti je izabran za generalnog sekretara Internacionalne Unije Roma. Na Kongresu je prisustvovalo 300 delegata iz 29 zemalja, koji su predstavljali 15.000.000 Roma u svijetu.

Kako je saopćeno, ovaj čovjek je svoj život posvetio osvjetljavanju istorije Roma, naročito stradanju Roma u periodu Drugog svjetskog rata. Romska zajednica je na današnji dan izgubila jednog od najumnijh ljudi i lidera romske zajednice. Svojim radom i djelima zadužio je buduće generacije Roma Srbije i Evrope, prenijeli su mediji u Srbiji.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button