Novosti

U Sarajevu potpisivanje ugovora s 20 organizacija civilnog društva o borbi protiv nasilja nad ženama

Odabrani projekti odnose se na prevenciju, sprečavanje i borbu protiv nasilja nad djevojkama i ženama, naročito onima iz ranjivih i marginaliziranih grupa.

Potpisivanje ugovora s 20 organizacija civilnog društva u okviru projekta “Razvoj programa obuke za članove/članice općinskih/gradskih komisija za ravnopravnost spolova u Bosni i Hercegovini” bit će održano u utorak, 19. srpnja, u ibis Styles hotelu u Sarajevu s početkom u 11 sati.

Projektom će biti dodijeljena grant sredstva u ukupnom iznosu od 100.000 maraka za 20 organizacija iz cijele BiH.

Projekt financira Europska unija, a implementiraju ga Udruženje građana Nešto Više i Amica Educa, u suradnji s Gender Centrom Vlade FBiH i Gender centrom Vlade RS-a.

Iz Udruženja građana Nešto Više ističu kako se odabrani projekti odnose na prevenciju, sprečavanje i borbu protiv nasilja nad djevojkama i ženama, naročito onima iz ranjivih i marginaliziranih grupa (osobe s invaliditetom, osobe iz ruralnih područja, pripadnice manjinskih zajednica s posebnim fokusom na romsku populaciju i sl.) koji su u skladu sa Gender akcijskim planom Bosne i Hercegovine.

Lokalne zajednice obuhvaćene ovim projektom su Bosanska Krupa, Busovača, Derventa, Goražde, Ilidža, Kalesija, Kalinovik, Jajce, Laktaši, Mostar, Nevesinje, Kostajnica, Novo Sarajevo, Prijedor, Prnjavor, Šamac, Tešanj, Teslić, Tuzla i Vlasenica, a bavit će se rješavanjem konkretnih problema poput sprečavanja nasilja baziranog na spolu, jačanju ženskog aktivizma, osnaživanja žena kroz ekonomiju, sport i edukacije, te podrškom i radom s majkama djece s invaliditetom.

Dalje se navodi kako je opći cilj projekta jačanje uloge i položaja žena u političkim, socijalnim i ekonomskim procesima i podrška lokalnim partnerstvima u uspostavljanju učinkovitih mehanizama za rodnu ravnopravnost u lokalnim zajednicama u BiH.

Kroz projekt će se uspostaviti funkcionalna operativna struktura unutar lokalnih samouprava koja će podržavati promociju i zagovaranje ženskih prava, posebno onih koje žive u ruralnim područjima.

Također će se jačati kapacitet lokalnih zainteresiranih strana, javnog i civilnog sektora, da učinkovito provode agendu za osnovna ljudska prava s posebnim fokusom na žene iz osjetljivih kategorija (žene s invaliditetom, manjine, pripadnice LGBT zajednice).

Uz to, razvit će se i model za unapređenje rodne ravnopravnosti na lokalnim zajednicama, koji se može preslikati u druge bh. lokalne zajednice, stoji u najavi.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button