EU Roma

Moderno ropstvo: Par iz Britanije dobio 25 godina zatvora zbog iskorištavanja Roma

Tekst: M.Husić

Britanski sud proglasio je par krivim za moderno ropstvo, nakon što su godinama radno eksploatisali romsku omladinu iz Slovačke i dovodili ih u Bristol u Engleskoj. Par je osuđen na ukupno 25 godina zatvora, jer su osobe držali u nehumanim uslovima u bristolskoj kući nazvanoj “vrata pakla”.

Joanna G. iz Poljske je osuđena na devet godina, a Maroš T. iz Slovačke na 16 godina iza rešetaka.  Par je procesuiran u Britaniji zbog trgovine ljudima i modernog ropstva.

Maros Tancos i Joanna Gomulska prokrijumčarili su najmanje 29 ljudi iz ranjivih grupa u Ujedinjeno Kraljevstvo, od kojih su neki odrasli u sirotištima u Slovačkoj. Nakon što su im obećali bolji život i bolje uslove od onih u kojima žive u Slovačkoj osobe su pristale misleći da dobijaju priliku za bolji život van siromaštva.

U stvarnosti su držani kao “zatvorenici” na imanju i ucjenjivani nasiljem  i prijetnjama smrću kako bi njihovim radom pridobili novčanu korist.

Par je mladima obećao bolji život u Britaniji. Umjesto toga, nakon što je romska omladina stigla na britanska ostrva, par im je oduzeo pasoše i natjerao ih da rade u autopraonici ili salonu za nokte.

Romi su bili primorani da radi 16-18 sati dnevno, sedam dana u nedjelji. Jedna je žrtva bila prisiljena raditi u autopraonici sa slomljenom rukom, dok je druga pobjegla nakon što je ostala trudna i rodila bebu koja je bila neuhranjena.

Osobe su živjele u nehumanim uslovima, na prljavim madracima koji su bili bačeni na pod i bez ikakvog pristupa vanjskom svijetu osim posla koji su natjerani da rade i kuće u koju bi bili zaključani kada optuženi nisu bili tu. Osobe koje su bile izložene ovim brutalnim uslovima nisu  govorile engleski jezik niti su se usudile obratiti ikome jer stalne prijetnje smrću i nasilje koje je vršeno na njima je ostavilo ogromne posljedice na njihovo mentalno zdravlje.

Tužitelji su rekli da je zaista mučan slučaj trajao gotovo desetljeće, a žrtve su “podvrgnute životu u bijedi kako bi napunile džepove dviju nemilosrdnih osoba”.

Radnicima nikada nije isplaćen novac koji im je obećan. Britanska Nacionalna agencija za kriminal izvijestila je da je par između 2010. i 2017. godine podigao skoro 300.000 britanskih funti sa bankovnih računa otvorenih na imena žrtava. Račune su otvorili tako što su žrtvama oduzeli sve dokumente i čak na njihova imena dizali pozajmice.

Maroš T. radnicima nikada nije isplatio 923.000 britanskih funti za rad u autopraonici. Da je žrtvama isplaćena minimalna plata, toliko bi i zaradile, navodi Nacionalna kriminalistička agencija Britanije.

Bristol Post je izvijestio o izricanju presude sudije Martina Pictona: “Moram vas oboje osuditi za posao koji ste zajedno vodili i u kojem ste se prema žrtvama vaše kriminalne zavjere odnosili  kao prema objektima. Oni su vam predstavljali novčanu vrijednost na isti način na koji je stoka farmeru”, rekao je sudija osuđenima.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button